Braid

Braid

2009. május 9. 04:09, Szombat


Kiadó: Number None Inc.
Fejlesztő: Number None Inc.
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Windows XP/Vista/7, Intel Pentium 4 1.4 GHz, 768 MB memória, 200 MB HDD
Ajánlott: Windows XP/Vista/7, Intel Pentium 4 1.4 GHz, 768 MB memória, 200 MB HDD
Hasonló játékok: Super Mario
Kategória: ügyességi, platformjáték

"Tim sokat hibázott életében, és a te segítségedet kéri a dolgok helyreállításához. Az idő a te kezedben van! Használd fel bölcsen, menj vissza a múltba, vagy lépj előre a jövőbe. Vajon képes leszel kordában tartani az időt?"

Nem kell túl sokat visszautaznunk az időben ahhoz, hogy olyan játékokat találjunk, amelyeket betöltve néhány kétdimenziós alakzatot terelgethettünk, forgathattunk egyre nehezebb és nehezebb szinteken. Nem folyt a vér, nem vertünk meg senkit, és ma már lehet, hogy kinevetjük ezeket az alkotásokat, pedig igazi játékélményt nyújtottak. Akkoriban még nem számított a sem valósághű grafika, sem a háromdimenziós ábrázolásmód hiánya, egyszerűen csak szórakozásra vágytunk, és meg is kaptuk azt.

Az idő múlásával egyre szebbek, jobbak és tartalmasabbak lettek a játékok, ma pedig már olyan technológiák állnak a rendelkezésünkre, amelyeknek hála monitorainkon szinte a valóság köszön vissza. Az egyetlen baj csak az, hogy ezen játékok többségéből éppen az veszett el, amiért 10-20 évvel ezelőtt leültünk játszadozni néhány órára. Tisztelet a kivételnek, de a jelen kor játékai sokkal inkább a realisztikus és csodaszép grafikára helyezik a hangsúlyt (ami alapjaiban nem is lenne gond), mint a játékélményre, valamint a kihívásra.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Szerencsére még akadnak olyan emberek, vagy játékfejlesztő stúdiók, akik szem előtt tartják az úgynevezett "retro-élményt", és napvilágra hoznak olyan játékokat, mint a tesztünk tárgyát képező Braid, ahol se vérengzés, se realisztikus grafika, de még csak háromdimenziós ábrázolás sem figyelhető meg, helyette inkább gondolkodnunk kell. Nem is keveset...

Aki már most ráncolja a szemöldökét, az nyilván egy fiatalabb nemzedék szülötte, de ez maximálisan elfogadható, hiszen más korban más igények dominálnak. Azt viszont le kell szögezni, hogy egy játékkal nem csak akkor lehet jól szórakozni, ha literszámra ömlik az arcunkba a piros testnedv. A Braid jó ellenpéldát szolgáltat ebben az erőszakos világban, ugyanis a képében egy nagyon egyszerűnek tűnő játékot kaptunk, amit könnyen faképnél lehet hagyni, de ha van egy kis türelmünk hozzá, akkor még könnyebben meg is lehet szeretni.

A játék egyébiránt Xbox Live Arcade rendszeren már közel egy éve elérhető, a PC-s verzió viszont csak most érkezett meg. Különbség túlzottan nincs a két változat között, egyedül az irányítás ami szemet szúrhat, de ez konzolról PC-re való portolás esetén természetesnek tekinthető, valamint a grafikán érezhető némi ráncfelvarrás, ami csak és kizárólag előnyére vált a projektnek. A kis kitérő után lássuk, miről is szól a Braid!

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Képzeljünk el egy világot, ahol az idő a mi kezünkben van. Ha hibázunk, bármikor újraélhetjük, átformálhatjuk cselekedeteinket, és meg nem történtté tehetjük félresikerült tetteinket. Egy ilyen világba csöppenünk a Braid betöltése után is, ahol főhősünk, Tim, egy kis nyakkendős úriember lesz az idő manipulálásának nagymestere. Tim számtalan dolgot elhibázott az életében, és szeretné jóvátenni bűneit, miközben képzeletbeli világában keresgéli hőn szeretett hercegnőjét.

A játék stílusa egyértelműen az ügyességi platform kategóriába sorolható, oldalnézetes, oldalra scrollozós irányítás kétdimenziós kivitelezéssel, művészien megfestett hátterekkel és szép, színes világgal. Első ránézésre bátran ráhúzhatjuk a Super Mario-klón jelzőt, hiszen az oldalnézet mellett hercegnőt is keresünk, de ez még nem minden. Hasonlatként lehetne felhozni az ellenfelek elpusztítási módszerét (ráugrunk a fejükre), valamint a pályák végi zászlós vár koncepcióját is, de ezek csak a Braid alapjait jelentik, a játék jóval túlmutat ezen az összképen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások