A digitális kontinensen is szükség van misszionáriusokra

A digitális kontinensen is szükség van misszionáriusokra

2009. május 22. 14:57, Péntek
Az új technikák alapvetően megváltoztatják a kommunikációs módokat és az emberek közötti kapcsolatokat, írta levelében XVI. Benedek pápa. A vatikáni vezető az idén vasárnap immár 43. alkalommal tartott Társadalmi (Szociális) Kommunikáció Világnap és Szalézi Szent Ferenc napja alkalmából írt levelet a világ minden állampolgárának.

A Szentatya szerint az új technikák az emberek egymással való kapcsolattartási igényeit elégítik ki, az általuk okozott jelentős mértékű változások pedig megfigyelhetők elsősorban a digitális generációhoz tartozó fiatalok esetében. Ők azok, akik már a digitális világban érzik otthon magukat, miközben ez az új világ a felnőttek számára még gyakran idegen.

Az új technikákban elképesztő mértékű lehetőségek rejlenek, amiket ki kell használni. Ezek a technológiák az emberiség számára valódi ajándékokat jelentenek. Éppen ezért meg kell bizonyosodnunk arról, hogy az általuk kínált előnyök minden személynek és csoportnak, különösen pedig a gyengék és a rászorulók számára elérhetőek. A változások közül kiemelkedik, hogy miként módosult a barátság fogalma a digitális szociális hálózatok korszakában. Ezek az elmúlt években kialakult online közösségek a virágkorukat élik. Ez az emberi kultúra egyik legnagyobb eredménye. XVI. Benedek pápa ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy aki az új médiákban a tartalmak készítéséért és terjesztéséért felelős, annak tisztelnie kell az emberi értékeket és méltóságot is.

Éppen ezért a felhasználóknak nem szabad olyan tartalmú képeket és szövegeket csereberélniük egymással, amelyek más emberek számára megalázóak lehetnek, minden anyagot ki kell zárniuk, amely a gyűlölethez és az intoleranciához közelít, illetve az emberi szexualitás szépségét és intimitását lealacsonyítja, vagy amely a gyengék és a védtelenek kizsákmányolásáról szól. A pápa a fiatal katolikusokat arra szólította fel, hogy a digitális kontinensen, vagyis az interneten is végezzenek misszionárius munkát.

Érdekesség, hogy XVI. Benedek pápa 2006 decemberében még a technológia imádatától óvott, majd idén januárban elindult a saját YouTube-csatornája. Két hete pedig az egyházfő Jordániában megkezdett és Izraelben folytatódó látogatását lehetett élőben nyomon követni az interneten.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások