Google Wave - forradalom a kommunikációban?

Google Wave - forradalom a kommunikációban?

2009. május 30. 20:10, Szombat
Számos forrás ehhez hasonló hangzatos címekkel számol be a keresőcég legújabb, eddig titkos projektjéről. A Google egy platformban ötvözné a levelezést, az azonnali üzenetküldést és számos egyéb kommunikációs metódust.

Nehéz belefogni a még fejlesztés alatt álló platform ismertetésébe, hiszen egy komplex, számos feladatot ellátó, a közös munkában és kommunikációban segédkező rendszerről van - jellemző ennek méretére, hogy a fejlesztőcsapat csaknem másfél órás bemutató keretében tette ezt meg, a fontosabb pontok listája pedig fél oldalt foglalt el jelen cikk elkészítése előtt.

A Google Wave gyakorlatilag a ma ismert és széles körben használt kommunikációs platformok ötvözése, valamint azok további felhasználása a különböző kiegészítők, beépülők és botok révén. A fejlesztők korábban kivétel nélkül a Maps, majd pedig az eredeti cég felvásárlását követően Google Maps néven elkészült online térképszolgáltatáson dolgoztak, következő nagy dobásuk pedig az immár két éve készülő, eddig titokban tartott platform lesz. A munka során két alapvető célt tűztek ki maguk elé: a platform minden részletének a HTML 5 szabványra kell épülnie (így nincs szükség egyéb szoftverekre és kiegészítőkre), maga a rendszer pedig nyílt forráskódú lesz, hogy minél több külső fejlesztő járulhasson hozzá annak elterjedéséhez és remélt sikeréhez.

A programozók előtt megtartott bemutatón először a hagyományos levelezés és az azonnali üzenetküldés ötvözését ismertették. Itt az oda-vissza pattogó üzenetek helyett úgynevezett hullámokat indítunk útnak, amelyekbe bárkit bevonhatunk. Fontos eltérés, hogy maga az üzenet (a tulajdonképpen objektum) a szerveren marad, minden résztvevő ugyanazon objektumot tölti le, ahhoz fér hozzá. Ez számos hasznos és látványos trükköt tesz lehetővé, úgymint a válaszok beszúrása az eredeti szövegrészletbe, a másik résztvevő által éppen bevitt szöveg menet közbeni megjelenítése (ezt kikapcsolhatjuk), valamint a privát válaszok elküldése, amelyet csak az általunk kijelölt személyek kapnak meg az eredeti, a hullámban résztvevő kontaktok közül.


Amennyiben csak később kapcsolódunk be egy-egy hullámba (amely inkább a fórumok esetében használt szálakra, azaz thread-re hasonlít), a Playback funkció révén visszajátszhatjuk a korábban végrehajtott módosításokat, válaszokat és egyéb történéseket. Ez nagyon jól jön a dokumentumok, rövidebb vázlatok megosztása, az azokon való közös munkavégzés esetén, hiszen így visszanézhetjük a mások által elvégzett módosításokat, valamint akár egyszerre többen is dolgozhatunk a szöveg tökéletesítésén (az éppen megnyitott anyagok esetében a rendszer folyamatosan, menet közben megjeleníti a mások által éppen bevitt változtatásokat).

A különböző csatolmányok, képek és videók esetében is könnyű dolgunk van, a kezelőfelületen egyszerűen csak a hullám ablakába hajigálhatjuk azokat az egérrel, amit minden résztvevő azonnal látni fog (ez az egyetlen funkció, amelyhez a Gears csomagra van szükség, de a Google már felvette a kapcsolatot az illetékesekkel a HTML 5 kiegészítése érdekében.). Akár teljes képalbumokat is megoszthatunk egymással, a képek alatt megjelenő címeket (captions) pedig szintén bármikor módosíthatjuk, akár egyszerre többen is (amit szintén minden online résztvevő azonnal lát).

Az egyes hullámokat beágyazhatjuk saját weboldalunkba, annak teljes kezelőfelületével együtt, a kommunikáció gondmentesen bonyolódik a weboldalak és a Wave kliens között. A mobil eszközök lehetőségeit a bemutatón szereplő Android mobiltelefonokon keresztül ismertették, ezeknél ugyanúgy minden funkció elérhető. Az egyes hullámokat szintén a drag-and-drop funkcióval húzhatjuk egymásra, ilyenkor egy hivatkozással egészül ki a szöveg, amely a belinkelt hullámra mutat.

Amennyiben bizonyos szövegrészletekre keresünk a saját fiókunkban megjelenő hullámokban, az újonnan létrehozott, számunkra elküldött adatok alig 3 másodperc alatt bukkannak fel a találati listában, az új szöveg módosítása esetén pedig ugyanilyen gyorsan tűnik el onnan (aszerint, hogy a szöveg éppen akkor megfelel-e az általunk begépelt kritériumnak, avagy sem). A szolgáltatás saját helyesírás-ellenőrzővel érkezik, amely a szövegkörnyezet alapján választja ki a megfelelőnek tűnő szavakat, a hivatkozásokat automatikusan létrehozza, a Google keresőjében megtalált oldalakat pedig szintén gyorsan és fájdalommentesen illeszti be a szövegbe.A Google nagy hangsúlyt fektet a nyílt forráskódra, a külső fejlesztők által elvégzendő munkára. Példaként bemutattak néhány érdekes kiegészítést: a rendezvényeken való részvételi szándékot jelző YES-NO-MAYBE listát (amely felsorolja az eddig válaszoló személyeket), a hullámokba beágyazott játékokat, térképeket, videókat, bélyegképeket, szavazásokat, illetve Twitter-bejegyzéseket, amelyek szintén azonnal jelzik és megmutatják az éppen végrehajtott változásokat, lehetőséget kínálnak a visszajátszásra (az eddigi változások megtekintésére), valamint gondoskodnak a külső platformok azonnali frissítéséről (így a hullámba elküldött üzenet megjelenik az eredeti weboldalon avagy egyéb felületen). Legalább ilyen érdekes a beépített fordító, amely szintén menet közben dolgozik, jelenleg mintegy 40 különböző nyelven segítve az egymásnak üzenetet küldők munkáját.

Az egyes cégek a jövőben saját Wave-szervereket működtethetnek majd, a belső kommunikáció biztosítására (á'la Google Apps, csak kicsit kibővítve), egyéni kezelőfelülettel, szabályokkal és keretrendszerrel. Igencsak látványos eleme volt a bemutatónak, amikor ezen szerverek között kommunikációt kezdeményeztek, és az egyik oldalon a Google saját felületéről elküldött üzenet azonnal felbukkant a másik vállalat által használt konzolos, szöveges kezelőfelülettel kiépített Wave szerverén.

Mindent összevetve, a Google ismét nagyot alkothat, hiszen amennyiben megfelelő módon tudják tálalni az új platformot a felhasználóknak (ez még szerintük is nagyon nehéz feladat lesz), új korszakot nyithatnak az online kommunikációban. Eltűnhetnek a hagyományos levelezőkliensek, azonnali üzenetküldő alkalmazások, és átalakulhatnak a közösségi oldalak, valamint az egyéb, az információmegosztást és a közös munkát megkönnyíteni hivatott szolgáltatások.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások