AMD: DirectX 11 grafikus chipek

AMD: DirectX 11 grafikus chipek

2009. június 5. 11:45, Péntek
A Microsoft bejelentette a Windows 7 megjelenési dátumát, az AMD pedig erre alapozva jelezte, hogy már októberben elérhetők lesznek az első DirectX 11-et támogató, 40 nanométeres grafikus chipek.

Míg az nVidia az olyan technológiákra fókuszál, mint az ION chipkészletek, valamint a Tegra-chipek, addig az AMD előreszalad, és meglehetősen korán elkészíti a DirectX legújabb verzióját hardveresen támogató vezérlőket, amivel ígéretük szerint elsőként használják majd ki az abban rejlő előnyöket és új funkciókat. Magukról a kártyákról nem esett szó, a bemutatón ugyanis elsősorban a technológia előnyeit, valamint a korai megjelenés fontosságát hangsúlyozták ki.

A cég illetékesei egészen pontosan arról beszéltek, hogy az új hardverek az API megjelenésének időpontjában készen állnak majd a rajtra. Mivel a Microsoft néhány órával a bemutató előtt jelentette be hivatalosan, hogy a Windows 7 október 22-én debütál, így most már azt is tudjuk, hogy a fenti grafikus chipek érkezésére is ekkor számíthatunk. A 300 milliméteres ostyák felhasználásával készített grafikus vezérlők fizikai mérete 15,38 mm x 11,76 mm, a mag így 180 négyzetmilliméter, ami jóval kisebb, mint az 55 nanométeren gyártott RV770, így (legalábbis az AnandTech szerint) jelentősen csökkenhetnek a gyártási költségek és a piaci árak, legalábbis a mostani csúcskategóriás példányokhoz képest.


A főszerep természetesen a különböző illusztrációknak, videóknak jutott, amelyekből immár a YouTube oldalán is válogathatunk, szemügyre véve a DirectX 11 által kínált funkciókat. Az Evergreen kódnéven készülő új grafikus chipek támogatják a Tessalation és Transcoding technológiákat, valamint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatok compute shader-en keresztül történő kezelését. A korai megjelenés persze azt is jelenti, hogy a fejlesztők időben elkezdhetik a munkát saját játékaikon és egyéb alkalmazásaikon, vagyis a Windows 7 esetében valószínűleg gyorsabban megy majd végbe a váltás, az új generáció megjelenése, mint ahogy azt a Vista és a DirectX 10 esetében láthattuk.

Az még kérdés, hogy az új chipek mely grafikus kártyák részeként látnak majd napvilágot és hogy erre pontosan mikor kerül majd sor.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások