The Sims 3

The Sims 3

2009. június 27. 08:57, Szombat


Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: Maxis
Honlap


Rendszerkövetelmények: Windows XP (SP2) vagy Windows Vista (SP1), P4 2 GHz/AMD Athlon XP 2000+ (Vista - P4 2.4 GHz/Athlon XP 2400+), 1 GB RAM (Vista - 1.5GB), 128 MB memóriájú videokártya PixelShader 2.0 támogatással (GeForce FX 5900 / Radeon 9500), legalább 6.1 GB szabad hely a merevlemezen, és további 1 GB a mentett tartalmaknak és játékállásoknak
Hasonló játékok: The Sims, The Sims 2, Singles

A hónap elején megjelent The Sims 3 a debütálást övező bonyodalmak és kellemetlenségek ellenére azonnal eladási rekordot döntött, és bevette magát a toplisták első helyére. Tesztünkből kiderül, hogy ennyi év és kiegészítő után lehet-e még újat mutatni a simek világában, avagy a siker kizárólag a hatalmas rajongótábornak köszönhető.

Will Wright 2000-ben alkotta meg a The Sims világát úgy, hogy az akkor már tekintélyes sikereket magáénak tudó SimCity játékok menedzselős játékmechanikáját átültette a hétköznapi életbe, ezzel egyfajta digitális babaházat hozott létre, ahol a játékos kedve szerint alakíthatja a simek életét. A szkeptikusok azonnal előálltak a kritikával, miszerint az ember elsősorban azért ül le játszani, hogy kicsit kiszakadhasson a mindennapi rutinból, nem pedig azért hogy virtuálisan folytassa azt. Ennek ellenére a sorozat soha nem látott sikereket ért el, a rajongók magyarázatai szerint azért, mert lehetőséget kínál arra, hogy kilépjünk hétköznapi korlátaink közül, és - ha csak virtuálisan is, de - megvalósítsuk akár legvadabb álmainkat is.

2000 óta megjelent két epizód és hozzájuk töménytelen mennyiségű kiegészítő csomag, melyek igyekeztek mind gazdagabbá és élethűbbé tenni az univerzumot, s mindegyik kiadvány jó időre beköltözött mind az itthoni, mind a külföldi eladási listák élére. Felmerül a kérdés, hogy ennyi bővítés és extra tartalom után lehet-e egyáltalán érdemi újdonsággal szolgálni ebben a játékban? Wright mester válasza egyértelműen igen, és a harmadik rész megalkotása közben saját ötletei mellett nagy hangsúlyt fektetett a rajongók visszajelzéseire, illetve kéréseire, s megszületett az új világhódító, a The Sims 3.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A programon erősen érződik, hogy az EA eltökélt szándéka az eddig is eszméletlen hasznot termelő kiegészítős stratégia folytatása. Ennek jegyében az alapprogramban csak egy várost - Sunset Valley - választhatunk virtuális otthonunknak. Igaz, időközben az online központban már elérhetővé vált a második település, River View is, amit némi sim-pontért cserébe be is szerezhetünk magunknak. A játék elején, az elődökhöz hasonlóan választhatunk előre elkészített párok, illetve családok közül is, de ha már egyszer a program varázsa abban áll, hogy megvalósíthatjuk minden álmunkat, akkor jó egoistához méltóan a karakterszerkesztőbe vesszük az irányt, ahol megkreálhatjuk virtuális megfelelőnket, vagy akár egész családunkat is.

Ezen a részen érezhetően sokat dolgoztak a Maxis emberei. Simjeink összes tulajdonságát meghatározhatjuk, kezdve a kortól, nemtől, bőrszíntől és testalkattól egészen a legapróbb arcvonásokig. Igazán nagy előrelépés ez utóbbi területen figyelhető meg. A karaktereket alkotó poligonok száma szemmel láthatóan megemelkedett, és ennek köszönhetően minden eddiginél finomabb beállítási lehetőségeket enged a tervezőprogram haladó módja. Míg normál módban csak előre gyártott sablonokat kombinálhatnak a türelmetlenebb játékosok, addig az említett haladó módban rengeteg kis csúszka segítségével kedvünkre formálhatjuk alteregónk legapróbb arcvonását is. Negatívumként ismét megjelenik az EA már említett üzletpolitikája, ugyanis a frizurák és a ruházat terén a választék lehetne jóval szélesebb, de ahogyan már új város is van, friss hajkoronákat is "vásárolhatunk" magunknak a játék online közösségi oldalán.

Ha simünk fizimiskája elkészült, következhet teremtményünk személyiségének kialakítása. Ezen a téren is jelentős fejlődést érezhetnek az előző részek rajongói, ugyanis míg korábban ez kimerült annyiban, hogy bizonyos számú pontot kellett szétszórnunk adott tulajdonságok között, s ez határozta meg pártfogoltunk világhoz való viszonyát, most igazi egyéniséget faraghatunk emberkénkből. Erre a célra adott nekünk rengeteg személyiségjegy - úgy mint családszerető, zseni, magányos farkas, hétalvó, könyvmoly, kleptomániás és így tovább - melyek közül hatot kell kiválasztanunk, melyek meghatározzák majd virtuális életünket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az itt kialakított kombinációtól függ majd minden. Ezek függvényében választhatunk majd magunknak egy életcélt is, amiért emberkénk egy életen át töri majd magát, és persze, ha sikeresen teljesíti, akkor boldogan szenderedik majd jobblétre. De ezektől a tulajdonságoktól függ az is, hogyan alakulnak szociális kapcsolatai, mennyire lesz sikeres a munka területén, esetleg pályázhat-e művészi babérokra, lesznek-e gyermekei, gyorsan tanul majd, vagy szerényebb szellemi kvalitásokkal kell majd beérnie stb. Tehát ezen a részen csak okosan, mert életre szóló döntéseket hozunk!

Ha elkészült a kis pártfogoltunk, akkor indulhat a harc a sikerekért. A játékmenet alapvetően maradt ugyanaz, mint a korábbi részekben volt. Továbbra is ki kell elégíteni az alapvető szükségleteket, el kell menni dolgozni, hogy legyen pénzünk, anyagi gyarapodásunkkal párhuzamosan javíthatjuk életkörülményeinket, alapíthatunk családot és továbbra is igyekszünk majd boldog életet biztosítani az aranyosan gagyogó kis emberkéknek. Viszont rengeteg kisebb-nagyobb újdonságot találunk, melyek összességében magasan az előző részek szintje fölé helyezik a Sims-sorozat legfrissebb darabját.

A legnagyobb és egyben talán legfontosabb újítás, amit a reklámhadjáratban szlogenként is használtak, hogy végre kitárul simjeink előtt a nagyvilág. Ez annyit tesz, hogy mostantól nem a négy fal közé bezárva kell tengetnünk napjainkat, egy egész város vár minket, ahol bárhová szabadon elkószálhatunk. Így nem csak várhatjuk a vendégeket, mint korábban, hanem mi is mehetünk vendégségbe szomszédjainkhoz, barátainkhoz, akiknek a házában mászkálhatunk, és szabadon csinálhatunk bármit. Persze mindent csak a házigazda vendégszeretetének függvényében, ugyanis ha valami olyat teszünk, amit ő nehezményez, akkor pillanatok alatt kipenderít minket otthonából.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások