Nyílt PC-projekt indult

Nyílt PC-projekt indult

2009. július 15. 13:55, Szerda
Hivatalosan is elindult az úgynevezett Open-PC program, amelynek célja egy kizárólag előretelepített szabad szoftvereket tartalmazó számítógép létrehozása és piacra dobása.

A tervek alapján a hardvereket a szoftverekhez optimalizálnák. Ebben a munkában a kezdeményezés életre hívói számítanak az internetes közösség segítségére. Az első konfiguráció várhatóan már az idén ősszel megjelenhet. Az Open-PC egy számítógép "a közösségtől a közösségnek". Az indoklás szerint a jelenleg nyílt forráskódú vagy szabad alkalmazásokkal szállított PC-k gyakran nem megfelelő minőségűek és ezáltal rossz fényt vetnek a nyílt forráskódú közösségre.

A Gran Canarián tartott hivatalos bemutatón a résztvevők e konfigurációk driverellátottságát, illetve a programok minőségét kifogásolták. Az online közösség ennél többre képes, és ezt szeretnék is bebizonyítani. A cél egy 300-400 dollár körüli összegbe kerülő számítógép megalkotása, amely mind hardver-, mind pedig szoftverszempontból tökéletesen optimalizálva van. A terméktámogatást az internetes közösség segítségével biztosítanák és ehhez új online szolgáltatásokat is létrehoznának. Később pedig kialakítanának egy hivatalos szoftverboltot, ahonnan bárki kikeresheti és feltelepítheti a számára fontos vagy az őt érdeklő alkalmazásokat.

Az Open-PC-k eladásaiból származó bevétel egy részét - támogatás formájában - a különböző nyílt forráskódú projektek kapnák. Az ötlet közel sem hamvába holt, ugyanis már sikerült partnerként megszerezni egy közelebbről meg nem nevezett nagy hardvergyártót, amely vállalta, hogy segít a konfigurációk gyártásában és globális eladásában. Az első lépcsőfokot egy online felmérés jelenti, amelynek keretében bárki meghatározhatja, hogy mennyibe kerüljön majd a PC, milyen asztali környezetet használjon és milyen böngészőt telepítsenek rá. Emellett itt dől majd el, hogy a számítógép egy asztali számítógép, vagy netán egy netbook vagy nettop lesz-e.

Idén augusztus 15-ig - szintén a felhasználók segítségével - eldőlnek a hardverekre vonatkozó kérdések is. A projekt harmadik szakaszát jelenti majd az online szoftverbolt megnyitása és a sorozatgyártás elindítása.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások