Harry Potter és a Félvér Herceg

Harry Potter és a Félvér Herceg

2009. augusztus 1. 21:02, Szombat


Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: EA Bright Light Studio
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: 1.8 GHz processzor, 256MB memória, 5GB merevlemez, 64MB-os videokártya (minimum DirectX 9.0c), Windows XP/Vista
Ajánlott: 2 Core 2 Duo 2,13 GHz, 1 GB RAM, 128 MB (GeForce FX 5700 vagy jobb)
Hasonló játékok: Arthur and the Invisibles, Lilo & Stich: Trouble in Paradise
Kategória: platform/kalandjáték

Egy hete vette kezdetét hazánkban a világ más pontjain már a múlt hónap közepe óta tomboló Harry Potter-őrület, ugyanis J. K. Rowling hét részből álló regényének hatodik felvonása ezen a szent napon került a mozik vásznaira. Mindeközben az évek során LEGO-szettekkel és mindenféle csecsebecsékkel kiegészült világ videojáték-adaptációja is elérkezett új részéhez, mely ugyan nem teljesen hű a Harry Potter és a Félvér Herceg film történetéhez, azért a főbb cselekményeknek a digitális Roxfortban is részesei lehetünk.

Az ifjú Harry Potter kalandjait 2001 óta követhetik nyomon a rajongók film, illetve játék formájában, és ahogy Roxfort varázslótanonca, úgy mi magunk is öregedtünk és komolyodtunk az évek során. Mindez természetesen a J. K. Rowling által jegyzett regény történetmesélésében is megnyilvánult, hiszen Potter kezdeti meseszerű kalandjai az idő előrehaladtával lettek egyre komolyabbak, sötétebbek és horrorisztikusabbak.

Ezt a fejlődést pedig az öt epizódot már megélt EA Bright Light Studio által jegyzett játékadaptáció is magán hordozza, így a legutóbbi rész, a Harry Potter és a Főnix rendje már-már elviselhető minősége után joggal vártuk el az amúgy kizárólag casual rétegnek játékot készítő csapattól, hogy a regény, de legalább a film minőségét képviselje a hatodik mozifilm alapján elkészült és nemrég megjelent Harry Potter és a Félvér Herceg. Hogy mégis mit kaptunk a pénzünkért, az a következő bekezdésekben kiderül.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A történet csak helyenként, de azért nagyjából követi a regénysorozat és az ez alapján készült moziadaptáció hatodik részének történéseit. Az események ezúttal is több szálon futnak, vagyis a három jó barát, Harry, Ron és Hermione ismét különböző galibákba keveredik, miközben a fő szál egyértelműen a Voldemort és Harry között egyre élesedő konfliktusra fókuszál. A történet szerint a Roxfort fekete báránya, Malfoy újabb sötét terveket szövöget a széria kezdete óta nagy riválisának tartott Potter és a többiek megbuktatására, a sztori kibontakozása alatt pedig az is egyre inkább körvonalazódni látszik, hogy apja után ő is beáll a Nagyúr halálfalókból álló gyilkos seregébe.

Eközben fény derül Voldemort halhatatlanságának titkára és múltjára, iskolai éveire és romlásának okára, miközben maga a Roxfort is számos érdekességet rejt majd. Harry ezúttal saját magának köszönhetően kerül bajba, a történet kezdetén ugyanis elfelejti megvásárolni a hatodik tanévében járó varázslótanonc az aktuális esztendő tankönyveit, így az iskolai könyvtárból szerzi be a szükséges papírrengeteget, köztük egy mindenféle hasznos jegyzettel teli bájitaltan könyvet, mely korábban egy titokzatos Félvér Hercegé volt.

Eközben Dumbledore emlékek útján mutatja be neki Voldemort diákéveit, továbbá az elengedhetetlen kviddics játékelem se maradhat ki a hatodik részből, Harryt ugyanis kinevezik kviddics csapatkapitánnyá. Végül pedig a szerelem is beköszönt főhősünk és társai életébe, és míg Ront különböző főzetekkel kell helyes útra térítenünk, addig a kis Ginny Weasley személyében hősünkre rátalál végre a szerelem is.

Mindezek ellenére a játék minden fontos állomást feldolgoz majd, így kalandjaink elején meglátogatjuk Weasley-ék otthonát, vagyis az Odúban kezdünk, de egy rövid kviddicsedzés is helyet kap a játékban. Fontos szerepet kap ezúttal is a varázslás, így többek között megtanuljuk a vingardium leviosa röptetőbűbájt is. Az események egymás utáni gyors pergése közepette meglátogatjuk a híres Abszol utat és a Hogwarts Expressen történt eseményeket is gyorsan megismerjük, majd ezt követően már az iskolában találjuk magunkat.

A játék az előző részhez hasonlóan ismét szabad játékmenetet kínál, így a korábbi epizódok linearitása végleg a múlté. A történet elmeséléséért SD minőségű, igazából a játék megvalósításáért felelős engine-nel ábrázolt átvezető videók a felelősek, miközben szabad kóborlós módban vezet be minket egyrészt a mágiatanok világába, másrészt a fő történeti szál legfontosabb részeibe.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások