Vezet az AMD a mobil grafikus kártyáknál

Vezet az AMD a mobil grafikus kártyáknál

2009. augusztus 20. 11:12, Csütörtök
Az AMD büszkén jelentette be, hogy a második negyedévben átvették a vezetést a különálló mobil grafikus kártyák szegmensében, ami mindenképpen jól jel az iskolai szezon és a Windows 7 érkezése előtt.

A hivatalos közleményben azt olvashatjuk, hogy a különálló mobil grafikus kártyák terén a cég (amely immár egyetlen saját gyártósorral sem rendelkezik) több mint 50 százalékos részesedést ért el, amely az ATI Mobility Radeon termékcsalád egyértelmű sikereként értékelhető. A teljes piacot nézve természetesen már korántsem ilyen kedvező a helyzet, ám a mindennapi használatra és játékokra szánt noteszgépek és laptopok hozzájárulhatnak a vállalat további előrenyomulásához.

A pontos adatok a Jon Peddie Research által még július végén elkészített második negyedéves jelentésből származnak, ez pedig arra világít rá, hogy az AMD a teljes piacot tekintve is terjeszkedésnek örülhet. Míg az első negyedben a teljes piac 17,1 százalékát birtokolták, ezt most 18,4 százalékra növelték, miközben az első helyet továbbra is tartja az Intel a maga 51,2 százalékos túlsúlyával, a második pedig az nVidia 29,2 százalékkal. Ez utóbbi adatoknál természetesen az integrált megoldásokat és minden egyéb fejlesztést is bele kell vennünk a számításba, az AMD viszont úgy tűnik, hogy a különálló Radeon kártyákkal hódíthat igazán.

Ez nem véletlen, hiszen a Radeon HD 4000 sorozat igencsak jóra sikerült, ennek folytatásaként pedig elsőként jelenthetik majd be a DirectX 11 technológiát hardveresen támogató megoldásaikat - ez utóbbira már most szeptemberben sort kerítenek, hogy megelőzzék a rivális nVidiát. Addig marad a fanfárok fújása, amelyből egyébként azt hallhatjuk ki, hogy a Mobility Radeon HD 4000 kártyák különösen a HP Pavilion, az Acer Aspire laptopokban, valamint a Samsung, az Asus, illetve az MSI termékeiben szerepeltek jól. Külön kiemelik a 4530, a 4650, valamint a 4670 típusokat, amelyek nagyon is népszerűnek bizonyultak.

Az AMD tehát jó pozícióból várhatja a Windows 7 megjelenését, amely valószínűleg alaposan megnöveli a számítógépek forgalmát - a laptopok és noteszgépek fokozott ütemű terjedése pedig szintén nekik kedvezhet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások