Egyre több bankautomatát törnek fel

Egyre több bankautomatát törnek fel

2009. szeptember 8. 14:05, Kedd
Az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal (ENISA) azt közölte, hogy az egész kontinensen drámai mértékben emelkedett a bankautomatákból (ATM-ek) való lopás.

Az ENISA szakértői a 2007-es év adataihoz hasonlították a tavalyi esztendő tapasztalatait és megállapították, hogy a bankautomatákat érintő lopások száma 149 százalékkal nőtt. A szakemberek szerint az okok között szerepel, hogy a korábbinál több pénzkiadó berendezés működik a kontinensen, másrészt a bűnözők is egyre kifinomultabb módszereket dolgoznak ki ezek feltörésére. Az ENISA tanulmánya szerint tavaly a bankautomatákkal kapcsolatos bűncselekmények által okozott kár elérte a közel 500 millió eurót.

Az elkövetők által a leggyakrabban alkalmazott módszerek közé tartozik a váll feletti kémlelés, hogy így lessék ki a PIN-kódot, valamint az úgynevezett skimming eljárás. Ennél egy egyszerű kamerát szerelnek fel a bankautomata közvetlen közelében, valamint egy az eredetire nagyon hasonlító billentyűzetet alkalmaznak. De az is előfordul, hogy az egész bankautomatát lemásolják és ezt a készüléket állítják fel egy új helyen. Az ENISA tudomása szerint 2008-ban egész Európában összesen 10 300 skimming-esetet követtek el. A valódi esetek száma azonban ennél jóval több is lehet.


Az ATM-ekben lévő kamera elég gyenge minőségű fotókat készít - egy tolvaj képe

Szintén gyakori módszer, hogy a bankkártyát lemásolják, vagy ha az az automatában marad később a szerelőnek álcázott bűnözők veszik ki. Sőt, képesek arra is, hogy a függőben maradt tranzakciókat befejezzék és így vegyenek fel különböző összegeket. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a szervezett bandák előszeretettel törik fel a bankok és más pénzintézetek számítógépes rendszereit, valamint honlapjait és onnan szerzik meg az ügyfelek PIN-kódjait és folyószámla-adatait.

A hazánkban is népszerű bankautomata-lopások száma szintén nőtt. Ilyenkor egyszerűen kiszakítják a helyéről a berendezést, robbanóanyaggal feltörik a borítást, de gyakran használnak körfűrészeket és fúrógépeket is. "Az ATM-ek vonzó célpontok a bűnözők számára, mivel banki adatokat tartalmaznak, a bankkártyákkal ugyanakkor hozzáférhetnek az ügyfelek folyószámláihoz. Az első védelmi vonalat az jelentheti, hogy az emberek egyszerű elővigyázatossági intézkedéseket hoznak, például megpróbálják elrejteni a PIN-kódjuk bevitelét. Túl sokáig a technikai megoldásokban bíztunk, hogy így maximalizáljuk a védelmet, pedig a legtöbb bűncselekmény az emberek hibáinak kihasználásán alapul" - jegyezte meg Andrea Pirotti, az ENISA igazgatója.

Az ENISA munkatársai azt ajánlják, hogy célszerű nem közvetlenül a bankautomatákhoz menni és a bankoknak a készülékeket mindig jól megvilágított helyen kell(ene) elhelyezniük. Nem árt arra is odafigyelni, hogy nincsenek-e gyanús kiegészítők elhelyezve az automata mellett. Az online banki tranzakcióknál pedig alapvető egy rendszeresen frissített biztonsági program használata. A bűnözők leleményességére jellemző példa, hogy 2006-ban egy olyan férfit ítéltek börtönre, aki MP3-lejátszóval törte fel az ATM-eket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások