Battlestations: Pacific

Battlestations: Pacific

2009. szeptember 19. 12:09, Szombat


Kiadó: Eidos Interactive
Fejlesztő: Eidos Studios Hungary
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: AMD Athlon 64 /AMD Athlon 64 3500+, NVIDIA GeForce 6800 GT / ATI Radeon X1800, 1 GB RAM, 8GB szabad tárhely, Windows XP/Vista
Ajánlott: AMD Athlon 64 X2 4400+/Intel Core 2 Duo E4500, ATI Radeon HD 4800/ NVIDIA GeForce 9800 GTX 512MB, 2 GB RAM, 8GB szabad tárhely, Windows XP/Vista
Hasonló játékok: Battlestations: Midway
Kategória: RTS

A Battlestations: Midway 2007-es megjelenéséig hosszú, viszontagságos, rögös utat járt be, piacra kerülése után mégis hatalmas sikert aratott, amit főkén hibrid, kevert stílusának, emberbarát játékmenetének és kezelhetőségének köszönhetett, ráadásul egy olyan slágertémát dolgozott fel, mint a második világháború. Az Eidos pedig nem hagyta veszni az aranytojást tojó tyúkot, és piacra dobta a "folytatást", mely ezúttal is a csendes-óceáni hadszíntérre kalauzol el minket, csak ezúttal az amerikai kampány mellett egy 14 küldetésből álló alternatív múltat is kapunk, ahol a japán flottát és szárazföldi haderőt kell szobaadmirálisként győzelemre vezetnünk.

A Battlestations: Midway megjelenése óta két teljes esztendő telt el. A Pacific alcímet kapott folytatás ugyanolyan rögös utat járt be, mint az első epizód. A játékot fejlesztő hazai Eidos részleg kezdetben PS2-re jelentette be a játékot, majd átnyergeltek Xbox-ra, végül pedig PC és X360 platformok mellett horgonyoztak le. Ebben nyilván szerepe volt a játékpiac és az igények dinamikus változásának, és a kiadó körüli hercehurcának, hiszen az anyagi gondokkal küszködő brit csapatot a Square Enix felvásárolta. Így jutottunk el a Battlestations: Pacific premierjéig, ami a Midway által kitaposott ösvényt követve, kicsit továbbgondolva, csiszolva, finomítva ugyanolyan kellemes játékélményt nyújt, mint az előd, mégis számos pluszt is kapunk, így a játékos egy percig se érzi majd, hogy a magyar stúdió egy rókabőr lenyúzásával próbál alamizsnát kicsalni pénztárcánkból.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A játék története ott veszi fel a szálat, ahol a Midway cselekménye befejeződött, így az 1941-es Pearl Harbor ütközettel nyit a játék. A véres, váratlan kamikaze támadás után olyan történelmileg híres helyszínekre látogathatunk el, mint Santa Cruz, a Salamon-szigetek, Indonézia, Iwo Jima, Okinawa, és a Tarawa-sziget, valamit átélhetjük a guadalcanali hadjáratot, illetve a Filippínó-tengeren és a Leyte-öbölben történt csatákat. Jelen epizódban ezúttal már nem a Henry Walker nevű tiszt pályafutását követhetjük végig, hanem a híres események újbóli feldolgozását tűzte ki célnak a hazai stúdió.

A Battlestations: Pacific játékmenete mit sem változott a Midway óta, így a koreográfia ugyanaz, vagyis az akció és a stratégia rögtönzött egymásra találásának lehetünk szemtanúi. A Midway-hez képest azonban kicsit könnyítettek a játékmechanikán, lényegében elkülönített formában - levegőben, vízen, szárazföldön - kell élnünk a két stílus adta lehetőségekkel.

A légi csaták esetében a korhű, legapróbb részletekig tökéletesen lemodellezett gépmadarak légi tánca során a pergős akció az úr, ahol csakis kifinomult reflexeink, a szemtől-szembeni gyors ütközetek és az adrenalin hármasa uralkodik. A vadászokkal sokszor hajmeresztő mozdulatokat, lélegzetelállító dugóhúzókat, bukfenceket kell bemutatnunk, a szemkápráztató látvánnyal tarkított játékmenetbe csak a nehézbombázók lassú fellegek feletti repülése hoz némi nyugalmat. Utóbbinál meggondoltan, ám nagyon precíz időzítéssel és helyezéssel kell célba juttatni a szeretetcsomagot, bár stratégiai érzéket ez se kíván.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az akció-stratégia egyenlő aránya a hajók, illetve a tengeralattjárók esetében érezhető legfőképp. Itt a hatalmas, robusztus cirkálók, anyahajók pozícióba állítása komoly taktikai érzéket kíván. Szobagenerálisként fel kell mérnünk a szárazföldi célpontok megfelelő távolságát, ismernünk kell vízi járműveink felszerelését, képességeit, és mivel ezek a monstrumok nem képesek gyors manőverekre és az óceánt sem szaggatják eszeveszett sebességgel, nagyon ügyelnünk kell rá, hogy a térképen, illetve a csatatéren támadáskor hogyan rendezzük el őket.

A csata hevében persze nem csak lőni és lőni kell, hanem ügyelnünk kell ladikjaink állapotára. A játékban működő sérülésmodellnek négy aspektusa van, melyeket folyamatosan monitoroznunk kell, a harc közben pedig - ha szükséges, akkor - a sérült részeket meg kell javítanunk. Az igazi taktikázást mégis a víz alatti élet igényli, hiszen az akkori tengeralattjárók mozgékonysága, torpedóik sebessége elbújhat a mai technika mellett. Ezeknél a célpont pályáját, sebességét számításba véve kell kiengednünk rendelkezésünkre álló torpedóinkat, hogy aztán egy gyors merüléssel elkerüljük a visszatámadó ellenfeleket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások