Az IE-n belül is futtatható a Google Chrome

Az IE-n belül is futtatható a Google Chrome

2009. szeptember 25. 12:44, Péntek
Meglepő lépésre szánta el magát a keresőcég: saját böngészőjét egy kiegészítő formájában az Internet Explorer különböző verzióin belül is elérhetővé tette, a webfejlesztők munkájának megkönnyítése érdekében.

A Google a hét közepén jelentette be, hogy a Chrome Frame névre keresztelt kiegészítővel gyakorlatilag kibelezhetjük a Microsoft saját fejlesztésű böngészőjét, amely nemcsak a régebbi, ma már elavultnak számító verziók, hanem az újabb változatok formájában is sok fejtörést okoz a szabványokat betartani kívánó webfejlesztőknek.


A Chrome Frame feladata mindössze annyi, hogy a kiegészítő telepítését követően, a megfelelő címkével ellátott internetes oldalakat nem az Internet Explorer 6, 7, illetve 8 saját motorjában, hanem a Google Chrome böngésző Webkit-csomagra alapozott megoldásában jeleníti meg. Ezzel a keresőcég fejlesztői szerint alapvetően gyorsabban jeleníthetjük meg az egyes weboldalakat, a webfejlesztők pedig a maguk részéről kevesebb fejfájással találják szembe magukat, hiszen az IE különböző verzióit alkalmazó felhasználók is ugyanazt a végeredményt kapják, mint az alternatív böngészőket használók.

Azok számára, akik minden oldalt ilyen módon, vagyis a Chrome motorjával szeretnének megjeleníteni (akár az IE6 esetében is, amely már igencsak elavultnak számít), a kérdéses oldalak elérési címe elé a "cf:" betűket kell bepötyögniük. Nagy problémát jelenthet azonban, hogy a kiegészítő egyelőre nem megfelelően reagál az IE bizonyos opcióira, azonnal megfagy, ha a nem megfelelő gombokra kattintunk, illetve a vezérlés visszaadása esetén is előfordulhatnak fagyások, csak akkor már az IE maga omolhat össze, amit egy gyors újraindítással orvosolhatunk.

Kérdés, hogy a Microsoft miként reagál majd a meglehetősen bátornak tűnő lépésre, tartogatnak-e valamilyen technikai, avagy jogi ellenlépést a tarsolyukban a kiegészítővel szemben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások