Képek a Google Chrome OS-ből

Képek a Google Chrome OS-ből

2009. augusztus 18. 13:04, Kedd
Ismét néhány kép látott napvilágot az interneten a Google készülő operációs rendszeréből, amelyek ezúttal valódinak tűnnek, bár erről hivatalos információ nem elérhető. A Chrome böngésző ismét verziószámot ugrott.

A most felbukkant hat képen az operációs rendszer igencsak letisztult, spártai kezelőfelületét láthatjuk, néhány kiemelt, nyilván a fontosabb alkalmazások ikonjait, egy érdekes verziószámot, valamint a beépített böngésző be-bevillanó ablakát. Nem sok, ám mindenképpen több a semminél - és elég ahhoz, hogy beinduljon a vita.

Amit látunk, az gyakorlatilag a Chrome böngészőre emlékeztet, egy letisztult felület, amelyen alig találunk néhány gombot, ikonokat. A Mac OS X mintájára egy dock kapott helyet a képernyőn, ezúttal annak tetején, amelyen a beépített böngésző, a GMail, az RSS feedek, a Google Maps, a naptár, a YouTube, valamint egy eddig azonosítatlan program ikonja látható - ez utóbbi nagy valószínűséggel egy beépített jegyzettömb, vagyis egyszerű szövegszerkesztő alkalmazás lesz. A 0.1.15-ös verziószám arra utal, hogy igen korai fejlesztői változattal van dolgunk, míg maga a kinézet annak egyértelmű bizonyítéka, hogy igencsak webközpontú lesz az operációs rendszer.


A hír alatt olvasható hozzászólások alapján kijelenthetjük, hogy a felhasználók többnyire elfogadják a képek hitelességét, a túlnyomó többség szerint kifejezetten a Google-re jellemző megoldást láthatunk azokon, bár a bootidőt és a munka közbeni sebességet illetően már csak reménykedést olvashatunk ki a kommentekből - ez érthető, hiszen eddig senki nem próbálhatta ki az előzetes változatokat. Mint említettük, hivatalos forrásból nem erősítették meg a képek eredetiségét, így még az is előfordulhat, hogy hamisítványokról van szó.

A Chrome böngésző eközben már a 4-es verziószámnál tart, ami további javításokat, valamint a szinkronizációs funkció beemelését hozta magával. Ez utóbbit úgy engedélyezhetjük, hogy a böngészőt az "--enable-sync" paranccsal indítjuk el, majd a beállítások között a "Sync my bookmarks..." opcióra kattintunk. Az új fejlesztői verziót a hivatalos oldalon, avagy külső forrásból tölthetjük le.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások