Évi 6 fontos internetadó lehet Nagy-Britanniában

Évi 6 fontos internetadó lehet Nagy-Britanniában

2009. szeptember 25. 17:29, Péntek
A Gordon Brown vezette szigetországi kormány nem tett le az internetadó bevezetésétől. Ugyan az összeg jelképes lenne, az elképzelés mégis felháborodást váltott ki.

A brit kabinet eltökélt célja, hogy nemcsak ellenőrizni fogja az internetet, hanem meg is adóztatja. Az erről szóló törvény 2010 nyarán léphet hatályba. A tervek szerint minden vezetékes telefonelőfizetéssel rendelkező személynek havonta 50 pennyt kellene fizetnie internetadóként. Az állam által beszedendő díjakat összegyűjtenék és arra használnák fel, hogy az ország minden településén legyen szélessávú internet.

"Az a célom, hogy az internetadóra vonatkozó törvényt még a jövő nyáron, a parlamenti választások előtt elfogadtassam" - idézte Stephen Timms brit pénzügyminisztert a The Guardian. A politikus azzal számolt, hogy az adónak köszönhetően a brit állam évente 150-175 millió fontos plusz bevételhez jut. Az elképzelést már idén június közepén felvetette Lord Carter kommunikációügyi miniszter. A tervet akkor és most sem fogadta nagy ováció, ellenkezőleg.

Lord Carter akkor azzal indokolta az ötletet, hogy jelenleg a brit lakosság egyharmadának nincs szélessávú internethozzáférése és ezen mindenképpen változtatni kell. Kérdés azonban, hogy sikerül-e keresztülvinni a tervet és elfogadtatni a törvényt. Emellett a legtöbb szakértő pont azt kifogásolta, hogy a cél eléréséhez miért kell internetadót kivetni, hiszen a fejlesztések megoldhatók lennének más forrásokból, illetve már módon. Elég például csak a digitális átállás miatt felszabaduló frekvenciák újrahasznosítására gondolni.

Az internetet sújtó illeték bevezetése az elmúlt években népszerű téma volt. 2007-ben például felmerült az Európai Unióban, majd tavaly Franciaországban Nicolas Sarkozy elnök akart 1 százalékos internetadót bevezetni.

Az ötlet hazánkban is felmerült, de tavaly áprilisban kilenc szakmai szervezet közös nyilatkozatban utasította el a kormány javaslatát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások