Champions Online

Champions Online

2009. szeptember 26. 20:40, Szombat


Kiadó: Atari
Fejlesztő: Cryptic Studios
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Windows XP SP2/Windows Vista/Windows 7, 2.5 GHz egymagos vagy 1.8 GHz kétmagos, 1 GB RAM, NVIDIA GeForce 7600 / ATI Radeon X700 / Intel GMA 4, 5 GB HDD
Ajánlott: Windows XP SP2/Windows Vista/Windows 7 (32 vagy 64 bites), Intel E8400 Core2Duo vagy jobb, 2 GB RAM vagy több, NVIDIA GeForce 8800 / ATI Radeon HD 3850, 5 GB HDD
Hasonló játékok: City of Heroes
Kategória: MMORPG

Mióta a játékipar ráeszmélt arra, hogy az MMO-stílusban rengeteg kiaknázatlan terület, és nem utolsó sorban pénz van, gombamód kezdtek szaporodni a különböző MMO-k. A havidíjas rendszer mellett szépen lassan megjelentek az ingyenes játékok, valamint a mikrotranzakciót használók, a tematikát tekintve pedig már a képzelt és a valós világ szinte minden egyes szegletét lefedték az efféle programok. Azonban ha van egy jó ötlet, azt igazán kár csak egyetlen egyszer elsütni.

Ezt a gondolatmenetet a Cryptic Studios is felvethette magának, akik egy kihajított Marvel MMO után kezdtek bele a Champions Online fejlesztésébe. A játék legjobb meghatározása tulajdonképpen a szuperhősös MMO, amely egyáltalán nem áll messze a fejlesztőcsapat korábbi munkásságától, mivel City of Heroes néven ők már belekóstoltak a témába, illetve a stílusba. A Champions Online azonban teljesen más, nem csak alapjait, hanem kinézetét tekintve is. Mielőtt azonban mélyebben belemerülnénk az alkotás elemzésébe, tisztázzuk az MMO, de inkább az MMORPG fogalmát.

Az MMORPG, a Massively Multiplayer Online Role-Playing Game rövidítése, és tulajdonképpen egy interneten játszható szerepjátékot jelent, ahol nagy létszámú hús-vér játékosok találkoznak és játszanak egymással egy hatalmas virtuális térben. A felhasználók feladatok teljesítése után szintet lépnek, mindezt pedig összefűzi egy elég összetett történet. Az MMO-játékok sajátossága, hogy bármikor, bárkivel lehetőségünk van interakcióba lépni, azaz amolyan virtuális közösségi élményben lesz részünk.

A stílus sikeressége megkérdőjelezhetetlen, ma már szinte minden világból, minden ötletből MMO-játék készül, aminek hála a műfaj szinte divattá vált. Ez azonban nem mondható el a Champions Online-ról, hiszen bár sikere már most megkérdőjelezhetetlen, kétségtelen, hogy szükség volt rá a piacon, hiszen szuperhősös MMO-ból egyelőre nem nagy a kínálat. Természetesen nem csak ezért szerethető meg egykönnyen a játék, hiszen bár újdonságot nem hoz a műfajba, felhasználóbarát és elragadó, mi több, átélhető világa valamilyen szinten egyedivé teszi. De lássuk kicsit részletesebben a tényeket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az első betöltés után a program felkínálja a hősgenerálás opcióját, amely egy szokásos kezdő momentum szinte minden MMO esetében. Azonban ennyire részletes generálási folyamatot, mint amilyen a Champions Online-ban helyet kapott, kevés hasonló stílusú játékban láthatunk viszont. A szokásos nemi identitás kiválasztása mellett a szintén sablonos tulajdonképpeni képesség vagy kasztválasztás után ugyanis olyan részletesen személyre szabhatjuk hősünket, amennyire csak szeretnénk.

Lehetőségünk nyílik szinte minden egyes testrészünket megformázni, alkothatunk alacsony, pufók, vagy hatalmas termetű, óriási kezekkel és lábakkal rendelkező hősöket, bőrüket zöldre festhetjük, hajukat is formára nyírhatjuk, sőt teleaggathatjuk őket mindenféle kiegészítőkkel, például tetoválásokkal, vagy éppen fülbevalókkal. Rengeteg ruhaköltemény között válogathatjuk ki karakterünknek a legideálisabbat, alkothatunk szexi hősnőt, vagy klasszikus szuperembereket is, de formálódó emberünkre tehetünk hatalmas szárnyakat, szarvakat, esetenként hajtóműveket és egyéb apróságokat, akit természetesen elnevezhetünk, sőt még előtörténetet is írhatunk neki. Aki tehát szeretné, akár saját magát, vagy akár egy már kitalált, valamelyik világban létező szuperhőst is létrehozhat, a határ itt a csillagos ég. Hiányérzettel ebből az opcióból senki sem fog távozni, ez teljesen biztos.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ha megalkottuk álmaink szuperhősét, akkor már bele is vethetjük magunkat a kalandokba, amelyek egy Millennium City nevezetű területen kezdődnek meg. A betanító pályaként is felfogható városkában tanulhatjuk meg a játék minden lehetőségét és opcióját, kezdve az irányítástól a fejlődési rendszeren át egészen a támadásig. A későbbiekben még számos érdekes és egyben megdöbbentő helyen kell megvillantanunk szuperképességeinket, így például eljutunk egy zombiktól hemzsegő kanyonba, de az örök tél birodalmát is meglátogathatjuk majd, ahol jégszörnyekkel viaskodhatunk. Egyszóval kissé talán klisékkel teli, de annál változatosabb helyszínek tárulnak elénk a Champions Online világában.

A lényeg pedig az lesz, hogy egy percre se felejtsük el, mi szuperhősök vagyunk, a feladatunk pedig az, hogy segítsük a jót, és legyőzzük a gonoszt. Így a legtöbb próba is ennek alapján épül fel, a szokásos sablonoktól kezdve (menj oda, öld meg, majd gyere vissza) egészen az érdekesebb küldetésekig. Itt sajnos rögtön egy kisebb negatívumot meg is említhetünk, hiszen feladataink először érdekesek, jó dolog repülni és játszani a szuperhőst, a folyamatos ismétlődés azonban egy idő után már szemet szúrhat a játékosoknak. Viszont nem csak itt vannak gondok...

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások