Elindult a Google Wave

Elindult a Google Wave

2009. október 1. 09:56, Csütörtök
A Google próbaüzemben elindította Google Wave nevű új szolgáltatását, amely az email és az azonnali üzenetküldés lehetőségének a keveréke. A cég közleménye szerint "ilyen lenne az email, ha ma találták volna fel".

A cég fejlesztői meg vannak arról győződve, hogy a Wave teljesen megváltoztatja majd az emberek internetes kommunikációját. A Wave (magyarul: "hullám") próbaverzióját egyelőre nem nyitották még meg a teljes publikumnak, pusztán 100 000 meghívott felhasználó kísérletezhet vele, illetve ők öt másik ismerősüket is invitálhatják, hogy "szörföljenek rajta". Az eszköz nyílt forráskódú, tehát külső fejlesztők külön alkalmazásokat építhetnek bele. A Wave-hez az inspirációt az egyik fejlesztő, Lars Rasmussen szerint az adta, hogy "az email napjainkban még mindig a legfőbb kommunikációs eszköz az interneten, ami igencsak meglepő, hiszen már több mint húszéves." Rasmussen testvérével, Jens-szel egyetemben a Google Maps kiagyalója is volt.


Az új eszköz igazi ereje a benne rejlő funkciók sokaságában mérhető. Az egyik például a valós idejű chat, melynek köszönhetően az internetes kommunikáció során a beszélgetők karakterekként, azonnal látják, hogy pontosan mit gépel a másik fél, így már akkor is tudnak válaszolni, amikor az illető még be sem fejezte a mondatot. Rasmussen elismerte, hogy ez a funkció bosszantó is lehet, ugyanakkor sok időt lehet megtakarítani vele. Persze sokan nem szeretik, ha gépelés közben "lesik" őket: ők ezt a lehetőséget ki is kapcsolhatják. Másik lehetőség, hogy egy konferencia során akkor is folytatható az üzenet írása, amikor már mindenki kilépett: ilyenkor a résztvevők később belépve a Wave-be bármikor elolvashatják, hogy mit írt az utolsó ember.

Ennél sokkal radikálisabb az a lehetőség, melynek köszönhetően az összes üzenetet a beszélgetés résztvevői közül bárki utólag szerkesztheti, wikipédiaszerűen. Ha valaki mégsincs megelégedve a változásokkal, akkor a Playback funkcióval fokozatosan vissza lehet állítani azokat, méghozzá úgy, hogy közben azt is látni: ki, mit és mikor írt át. Egyszerűsödött a képkezelés is: az egérkurzorral a Wave-be akár a Windows asztalról is be lehet húzni a képeket. Ez például akkor rendkívül hasznos, amikor egy utazás tervezéséről, vagy egy közös élményről folyik a diskurzus és a résztvevők a beszélgetés bármelyik pillanatában meg akarják osztani egymással az oda tartozó képeket. Emellett a Facebook mintájára jó pár játékos alkalmazás is megtalálható a Wave-ben, például a Sudoku és a sakk is.


A Google Wave a legtöbb böngészőben gond nélkül fut, kivéve az Internet Explorert, melyhez egy külön segédszoftvert (plug-int): a Chrome Frame-et kell letölteni és installálni, hogy ott is működjön. Maga a Microsoft nem ajánlja a Chrome Frame használatát, arra hivatkozva, hogy biztonsági problémákat okozhat. Mivel az Internet Explorer még mindig a legnépszerűbb böngésző, ezért a Wave elterjedését ez negatívan befolyásolhatja. Lars Rasmussen elismerte, hogy csak akkor lesz igazán sikeres a Wave, ha a felhasználók tömegesen is igénybe veszik, ám a fejlesztő egyelőre rendkívül optimista a Google új típusú alkalmazásának jövőjével kapcsolatban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások