Hamis kártyát mutatott be az nVidia

Hamis kártyát mutatott be az nVidia

2009. október 5. 17:19, Hétfő
Az nVidia Fermi kódnéven ismertetett új grafikus chipje egy érdekes külsejű referenciakártyán mutatkozott be a nagyközönség előtt, amely azonban nem tartalmazta magát a vezérlőt.

A hétvége folyamán mi is beszámoltunk arról, hogy az nVidia új fejlesztéséről előbb néhány kép, ezt követően pedig számos érdekes adat is napvilágot látott, mégpedig egy előzetes bemutatónak köszönhetően. A szemfüles érdeklődők már akkor kiszúrták, hogy valami nem stimmel a referenciakártyaként bemutatott példánnyal, a cég pedig most elismerte, hogy jogosak voltak a fenntartások.


Az elsőként megjelent írásokban többek között a megfelelő áramellátásért felelős PCI Express csatlakozók kialakítása, a nyákon látható matricák, valamint azok maradványai szúrtak szemet a külső szakértőknek, akik megjegyezték, hogy a nyák egy darabját valószínűleg utólag vágták le, illetve nem is tesztpéldányról van szó, hiszen a ROHS-matrica ezen példányokra soha nem kerül fel. Az nVidia részéről most a cég szóvivője nyilatkozott, aki elismerte, hogy kártya nem is hordozza magán az új Fermi chipet, amelyet GT300 kódnéven is emlegetnek, azt azonban sietett leszögezni, hogy a bemutató során ismertetett teszteredmények ténylegesen a chiptől származnak.

Indoklását azzal igyekezett alátámasztani, hogy a teszteredményekben ötször jobb adatokat vonultattak fel a jelenleg elérhető Tesla vezérlőkhöz képest, ennél szerintük nincs is szükség jobb bizonyítékra. A hivatalos álláspont szerint tehát a kártya nem valódi (pontosabban a mérnökök által összerakott előzetes változat), míg az első teszteredmények (amelyek fontos szerepet kaptak a bemutató során) valódiak és a fent ismertetett grafikus chiptől származnak.


Érdekes módon az nVidia tagadja azt az értesülést, miszerint a Fermi 2010 első negyedévére csúszna - állításuk szerint még az év vége előtt elkészülnek az első példányokkal és megindulhat az AMD frissen megszerzett előnyének behozása.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások