A Windows 7-est támadja az FSFE

A Windows 7-est támadja az FSFE

2009. október 20. 14:03, Kedd
Úgy tűnik, hogy bár a Windows 7 valóban jobb operációs rendszer lehet, mint a Windows Vista, egyelőre ezt is végigkíséri a Microsoftnál megszokott hibajavítás lassúság.

Egy még be nem foltozott biztonsági hiba miatt nem ajánlja a Windows 7-re váltást a Free Software Foundation Europe. Az FSFE ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy a redmondi cég a mai napig nem javította ki azt a biztonsági hibát, amire a Computer Emergency Response Team (CERT) már október hatodikán rávilágított. A CERT-csoport a rést nagyon veszélyesnek minősítette és közölte, hogy a segítségével bárki sikeresen hajthat végre DoS-támadásokat az adott számítógép ellen.

"A Microsoft szoftverei valósággal rabul ejtik a felhasználókat, így az ezeket a programokat választóknak akkor sem tehetnek mást, ha a konszern ilyen biztonsági kockázatoknak teszi ki őket. A vállalat eddig nem tájékoztatta az embereket erről a problémáról, vagyis joggal tarthatunk attól, hogy az illetékesek behunyták a szemüket, csak azért, hogy nehogy elrontsa a Windows 7 piacra dobását. Pedig ezt a rést csak ők foltozhatják be" - nyilatkozta Karsten Gerloff, az FSFE elnöke.

Pedig Gerloff szerint a probléma nem csak a napokban bemutatkozó operációs rendszert érinti, hanem elődjét, a Vistát, valamint a Windows Server 2008-at is. A szakember hozzátette: könnyen lehet, hogy a most októberi javítási időszakba már nem fért bele az új javítás elkészítése és kiadása, de az akkor is elfogadhatatlan, hogy a Microsoft még csak fel sem hívja az emberek figyelmét a veszélyre.

Azonban nem csak a redmondi óriást bírálta az FSFE vezetője, az Apple szintén nem lehet túl büszke magára. Gerloff kijelentette, hogy azért került előtérbe a Windows 7, mert több felhasználó futtat a számítógépén Microsoft operációs rendszereket, azonban az Apple OS X semmivel sem jobb és biztonságosabb szoftver. A Free Software Foundation (FSF) augusztusban már nem ajánlotta a felhasználóknak sem a Windows 7-est, sem a Mac OS X új verzióját, mondván számos jobb, ingyenes alternatíva érhető el.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások