Nem ajánlja a Windows 7-et az FSF

Nem ajánlja a Windows 7-et az FSF

2009. augusztus 28. 09:30, Péntek
A Free Software Foundation szerint hiába jobb az új operációs rendszer a Vistához képest, amikor ingyenes alternatíva is elérhető - hasonló indokokkal utasítják el a Mac OS X új verzióját.

Az alapítvány közleményben jelezte, hogy a szerdán Bostonban megrendezett demonstráció után nyílt levelet juttatnak el a Fortune 500 listán szereplő nagyvállalatoknak, mégpedig a Windows 7 operációs rendszer használata elleni érveikkel. Szerintük nemcsak a szoftverrel, hanem magával a felfogással is nagy bajok vannak és a társadalomnak mellőznie kellene a fejlesztő cégeknek nagy hatalmat biztosító, kereskedelmi jellegű megoldásokat.

Tisztában vannak azzal, hogy ezúttal nehezebb dolguk lesz, mint ahogy azt a Vista esetében megszokták, a Windows 7 ugyanis többnyire pozitív visszhangra talált, főként éppen az előd silány minősége miatt. Ennek ellenére azonban kitartanak álláspontjuk mellett, miszerint a kereskedelmi jellegű szoftverek különösen nagy hatalmat biztosítanak fejlesztőiknek, amely hatalmat utóbbiak fel is használják, elég csak a Kindle esetében nemrég kirobbant botrányra gondolni, amely bizonyos művek törléséhez vezetett az Amazon által biztosított digitális könyvtárban.

Egészen pontosan a digitális másolásvédelem elterjedésére gondolnak, amely szorosan összekötődik a kereskedelmi jellegű operációs rendszerekkel - éppen ezért nemcsak a Windows 7, hanem az Apple által most elkészített Snow Leopard ellen is szót emelnek, amely szintén ebbe a csoportba tartozik. A nagy kérdés, hogy miért kellene elfogadni a fizetős fejlesztéseket, amikor ingyenes alternatívák is elérhetők, és itt most nyilván nem a játékosokra kell gondolnunk, hanem a vállalatokra, amelyek a legtöbb feladatot ugyanúgy elvégezhetnék az ingyenes platformokon is.

A szabványokkal és az erős piaci pozícióval való visszaélés, valamint a monopolista magatartás és az oktatás megfertőzése is a vádpontok között szerepel - kíváncsian várjuk, hogy milyen visszhangot vált majd ki a vállalatok és a felhasználók körében a nyílt levél.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások