A 10 legfontosabb technológia 2010-ben

A 10 legfontosabb technológia 2010-ben

2009. október 23. 06:25, Péntek
A Gartner elemzői kiemelték a 2010-ben várható 10, a a vállalatok számára legfontosabb technológiát, trendet. A sorrend felállításánál a fő szempont az volt, hogy melyik technológia bevezetése fog jelentős változásokat hozni a vállalat számára a következő három évben. A technológiák között sok más aktuális trend mellett megtalálható a cloud computing, az üzleti intelligencia és a zöld IT.

Első nevezettjük a cloud computing, avagy számítási felhő. Ezek lényege, hogy a szolgáltatók számítási kapacitást nyújtanak a felhasználóknak, így azoknak csak a tényleges termékekkel kell foglalkozniuk. Habár a számítási felhők segítségével nem szüntethetők meg teljes egészében az informatikai kiadások, de jelentősen csökkenthetik őket.

Második helyen az elemző eszközök állnak. A vezetői döntéstámogatás eszközei, mellyel előre tervezhetők, ütemezhetők az üzleti folyamatok és növelhető a hatékonyság. Ide sorolható az ügyfelekkel való kapcsolattartás (customer relationship management - CRM), a vállalatirányítási rendszerek (enterprise resource planning - ERP), és egyéb alkalmazások. Újdonság a szimulációk, előrejelzések, optimalizáció megjelenése, melyek az információszerzésen túllépve megpróbálják megjósolni, mi fog történni a jövőben.

Harmadik a client computing. A virtualizáció új lehetőségeket nyit meg a kliens alkalmazások előtt. Elsősorban azért fontos, mert így csökkenthető a hardver, még inkább az operációs rendszer kiválasztásának fontossága. Negyedik helyen a zöld IT áll, mivel az informatika segítségével a vállalat nagyban hozzájárulhat a környezet védelméhez. Ilyen megoldások például az elektronikus dokumentumok használata, az utazások csökkentése, és a videókonferencia rendszerek bevezetése, vagy a távmunka. További megoldások segíthetnek elemezni a széndioxid kibocsátást, vagy csökkenteni az energiafelhasználást.

Szintén előkelő helyen szerepel az adatközpontok átalakítása. Régen egyszerű volt a szervertermek tervezése: megnézték, mennyi adatot kell tárolni, mekkora növekedés várható a következő 5-10 évben, és erre méretezve építették fel a központot. Ennek eredményeképp az újonnan épített adatközpontokban hatalmas üres terek vannak, drága áramellátással, szünetmentes áramforrással, víz- és levegőhűtéssel, mindez jóformán teljesen kihasználatlanul.

A közösségi informatika (social computing) céges berkekben szinte alig létezik. A vállalatoknak fontolóra kell venniük a közösségi oldalak, közösségi szoftverek, közösségi média alkalmazását. A listán az utolsók között szerepel, de egyáltalán nem elhanyagolható a biztonság. Hagyományos értelemben egy védelmi vonal felállítását jelentette, mára azonban kibővült mindenfajta tevékenység figyelésével, ugyanis az ezekben felismerhető minták segítségével növelhető a céges adatok megóvásának esélye.

Az utolsó három pedig már nem csak a vállalatoknál juthat döntő szerephez 2010-ben: a flash memória, a mobil alkalmazások és a virtualizáció. AZ első önmagában véve nem újdonság, ám a tárolókapacitás növekedésével egyre jelentősebbé válik. Ráadásul a szilárdtest memóriákkal nagyobb sebesség érhető el, mivel nem kell a lemez író/olvasó fejét pozicionálni, a lemezeket forgatni, viszont drága az előállítási költsége. A mobil technológia előretörését és a számítógéphardver hatékonyabb kihasználásának előnyeit pedig nem kell ecsetelni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások