Blood Bowl

Blood Bowl

2009. november 7. 11:23, Szombat


Kiadó: CD Projekt
Fejlesztő: Cyanide Studio
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Windows XP/Vista, Pentium 4 2.4 Ghz/Athlon XP 2400+, 1 GB (XP)/2 GB (VISTA), 3 GB szabad tárhely, NVIDIA Geforce 6600/ATI Radeon X700 vagy jobb
Ajánlott: Windows XP/Vista, Core 2 Duo/Athlon 64 X2, 1 GB (XP)/2 GB (VISTA), 3 GB szabad tárhely, NVIDIA Geforce 8800/ATI Radeon HD 3850
Hasonló játékok: nincs
Kategória: táblajáték/stratégia/sport

Ha elérkezik az ősz, lehullanak az első falevelek, akkor az a játékpiacon csak egyet jelenthet: sorra jelennek meg a sportjátékok legújabb darabjai. Azonban ezek között is akad olyan, ami némi változatossággal, némileg más alapokra helyezett stílusban próbálja bemutatni a sport szépségeit. A francia Cyanide Studio a Warhammer Fantasy univerzum egyik legvéresebb táblás játékát, az amerikai focira építő Blood Bowlt dolgozta fel. Egyik legnagyobb erénye, hogy egyszer se veszi magát komolyan, mégis hihetetlen hangulattal bír.

A francia székhelyű alakulat hasonló táblás játékok készítésében korábban szerzett tapasztalatait nyugodt szívvel használhatta fel a Blood Bowl fejlesztésénél, hiszen a Cyanide a Chaos League nevű programmal korábban már bemutatta a stílus szépségeit, de az akkori jogi huzavona miatt a csapat nem tudta visszaadni a játék minden elemét. A Game Workshoppal megegyezve végül is sikerült rátenyerelni minden idők egyik legismertebb táblajátékának jogaira, így végre itt az igazi, teljes szabálykészletet tartalmazó játék.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A táblás társas adaptációja természetesen rengeteg extrával megfejelve látogatott el hozzánk. Ugyan a hazai forgalmazó által Vérfocira keresztelt név elsőre elrettentett minket az esetleges teszttől, végül az első sokkból felocsúdva egy meglepően kellemes, sajnos hibáktól azért nem mentes, de minden tekintetben kiváló kikapcsolódást nyújtó játékkal volt dolgunk.

A Warhammer Fantasy univerzum karaktereit felvonultató Blood Bowlban az amerikai foci szolgálja a játék alapjait, amit egy körökre osztott stratégiai játékelemmel fűszereztek, a játékban pedig az univerzum ismert karakterei feszülnek egymásnak a pályán. Vagyis a szerepjátékokhoz hasonló karakterlapok szabják meg az egyes játékosok képességeit, virtuális csapatunkkal pedig az élvezetes karriermódon keresztül kell megnyernünk a kupát. A mérkőzések változatosak, egy-egy összecsapás akár egy teljes napot is igénybe vehet, de ha épp meguntuk a karriermódot, akkor akár online módban is próbára tehetjük magunkat.

Fontos kiemelni, hogy a Blood Bowl erőssége az egyjátékos módban rejlik, a többi igazából csak kötelező elemként került a játékba, és ez sajnos a minőségen és a kivitelezésen is érződik. A karriermód egyik újítása, hogy a hivatalos szabályrendszer mellett egy valósidejű mód is bekerült a játékba. Ez tulajdonképpen egy az egyben felrúgja a Blood Bowl alapjait szolgáló szabályokat, és a játék egy teljesen más arcát mutatja. Vagyis a két mód játékélmény szempontjából jelentősen eltér egymástól; az első a komoly taktikai megoldásoknak kedvez, a másik inkább a gyors helyzetfelismerési képességnek. De erről kicsit később.

A meccsek során legalább tizenkettő, de maximum tizenhat játékos áll majd a rendelkezésünkre, a pályán viszont egyszerre csak egy tucatnyi lesz fent belőlük. Az univerzum rengeteg különböző frakciót vonultat fel, és mindegyiknek megvannak a maga erénye és gyengesége. Éppen ezért kezdetben érdemes úgy fajt választani, hogy előzetesen felmérjük, vajon melyik stílusa fog majd passzolni a mi játékstílusunkhoz, szemléletmódunkhoz. Természetesen mindegyik csapat esetében megvannak a posztokra az emberek, de a Chaos tagjai soha nem fognak légies mozdulatokat és komoly taktikát bevetni, hiszen nyers, puszta erejükkel végigrongyolnak a pályán. Ezzel szemben például a goblinok elegáns cseleket, passzokat, gyors, intenzív játékot mutatnak be. Vagyis mindegyik fajhoz tartozik egy megfelelő stratégia, amire rá kell érezni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A játékosok emellett folyamatosan szintet lépnek, illetve négy alapvető tulajdonsággal is bírnak, amiket aztán a tapasztalati pontok birtokában fejleszthetünk. Pontosabban képességeinket tudjuk majd tápolni. Az erő természetesen fittségünk egyik elengedhetetlen eleme, és fontos szerep jut neki a verekedéseknél, ahol a sebzés mértékét befolyásolja erőnlétünk. Az ügyesség a kitérésekért és a labdakezelésért felelős, a páncélzat a sérülések ellen óv, míg a mozgás természetesen a mozgáskoordináció alappillére.

A képességek több összetevőből állnak össze, így az általános, erő, ügyesség és passz lehetőségek közül válogathatunk, szintlépéskor pedig egy újabb mozzanatot tanulhatunk el. Mivel a játék alapvetően az erőszakra épít, igazán mosolyogtató pillanatok szemtanúi lehetünk majd. Ellenfeleket hajíthatunk el egyik sarokból a másikba, a földön fekvő szerencsétlenekbe belerúghatunk vagy kicsit megtaposhatjuk őket, de a bírókat sem kell mindig a tenyerünkön hordozni.

A Blood Bowl mindenféleképpen kellemes választás lehet az esős őszi estéken, mert egyrészt addiktív, tartalmas, izgalmas összecsapásokat kínál, és a körítés sem igénytelen. Persze nem mindenütt tökéletes. A játék alapvetően vicces, a hangulatot pedig maximum az idegesítő tervezői bakik, az átláthatatlan és kicsit kezelhetetlen menürendszer tudja csak lerombolni, illetve a teljesen értelmetlen valósidejű mód. Igazi erőssége a játéknak a körökre osztott módban rejlik, míg az online móka is inkább amolyan "legyen benne ilyen is", mert lényegében sok újat nem tesz hozzá a játékhoz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások