Murdoch nem kér a Google keresőjéből

Murdoch nem kér a Google keresőjéből

2009. november 10. 09:59, Kedd
A médiabirodalma felett uralkodó üzletember a híroldalak fizetőssé tételével egy időben kitiltaná az internetes keresőket azokról. Szerinte a Google és társai szemérmetlenül lopkodnak.

Rupert Murdoch a Sky News Australia munkatársának adott interjút, amely a YouTube oldalán megtekinthető (mintegy apró jelzésként, hogy mennyit változott a világ az elmúlt években). Ebben kifejtette, hogy a tettek mezejére lépnek, és a hosszú Csipkerózsika-álmot végre konkrét lépésekkel zárják le, a végeredmény pedig az előfizetések megjelenése lesz a legtöbb híroldalon.

Az üzletember már korábban kijelentette, hogy az internetes keresők, valamint az ezekre támaszkodó cégek tulajdonképpen kleptománnak minősíthetők, hiszen ingyen teszik közzé mindazon tartalmakat, amelyekért ők keményen megdolgoznak. A Google erre válaszul kiemelte, hogy ők csak rövid bekezdéseket közölnek saját oldalaikon, ráadásul mindezt az eredeti forrásra hivatkozó linkkel egészítik ki, ám ez nem nyugtatta meg a médiabirodalom fejét, aki az AP vezetésével közösen komoly lépésekre készül.


A tervek szerint a legtöbb saját híroldalon bevezetik a fizetős modellt, amely a Wall Street Journal esetében már megszokott mintát követné Utóbbinál a látogatók egy rövid bekezdést olvashatnak el, ezt pedig egy előfizetési űrlap követi, amelynek kitöltésével már hozzáférünk a cikkek tovább részleteihez - az más kérdés, hogy számos egyéb oldalon a teljes tartalmakat olvashatjuk el mindenféle nehézség nélkül. Azt a vezető nem árulta el, hogy erre mikor kerülne sor, azt azonban leszögezte, hogy ezzel egy időben a keresőket is kitiltják az oldalakról, így a találatok között semmiképpen nem szerepelnek majd ezen portálok.

Kérdés, hogy az internetezők miként reagálnak majd a lépésre, bár itt az előzetes vélemények szerint Murdoch nem sok jóra számíthat, tekintettel arra, hogy a legtöbb lap és magazin továbbra is ingyenes lesz a világhálón.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások