Bemutatkozott a Google Chrome OS

Bemutatkozott a Google Chrome OS

2009. november 20. 09:25, Péntek
Az előzetes várakozásnak megfelelően a Google bemutatta készülőben lévő operációs rendszerét, amely kicsiny, gyors és egyszerű. A böngészőre épülő platform az internetet helyezi a középpontba.

A bemutatón elhangzottak alapján most már képet alkothatunk az operációs rendszerről, amely meglehetősen újszerű, érdekes módon igyekszik megfogni a netbook készülékek használóit - nem mellesleg nyílt forráskódú, vagyis az érdeklődők már most belelapozhatnak az aktuális kódba. A keresőcég fejlesztői három fő célra koncentrálnak munkájuk során, ezek pedig sorrendben: sebesség, biztonság, egyszerűség.


Fontos megjegyezni rögtön az elején, hogy a teljes felhasználói élmény a böngészőn belül helyezkedik el, hagyományos programok nem kapnak helyet a rendszerben, kizárólag házon belüli, illetve külső webalkalmazásokat futtathatunk azon, külön fülekben - ezek viszont natív módon futnak majd, lásd Google Native Client. Minden, a számítógépen elmentett adat szinkronizálva kerül fel az erre kialakított számítási felhőkre, az automatikus titkosítás pedig garantálja, hogy a készülék elvesztése, eltulajdonítása esetén nem veszítjük el könnyen azokat. Az egyes webalkalmazások biztonságosnak mondható sandboxban, a böngészőn belül futnak, ezzel pedig igencsak megnehezíthetik a kártevőket készítők dolgát.


A Google szakemberei a sebesség érdekében minden, haszontalannak minősített komponenst kidobálnak a Linux kernelből (amely egyébként teljesen új, saját készítésű ablakkezelőt kap). A bemutatón használt Eee PC készüléken alig 7 másodpercig tartott a boot, arról pedig gondoskodnak, hogy ezt még jobban lefaragják. Fontos, hogy az operációs rendszer nem támogatja a hagyományos merevlemezeket, ezeket ugyanis szintén visszafogó tényezőnek minősítették - a kódot tehát nem tölthetjük le és futtathatjuk bármely számítógépen. A gyártók közül sokan jelezték már érdeklődésüket, a listán pedig az alábbi neveket találjuk meg: Acer, Adobe, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments, illetve Toshiba.

A keresőcég jövő év közepére ígéri a partnerek első készülékeit, a rendszer pedig 2010 vége felé kezdheti majd meg hódítását. A várakozások szerint a 10-12 hüvelykes netbookokat részesítik majd előnyben, ám az x86 chipek mellett az ARM-család is támogatott, így a smartbookok sem esnek kívül a körön.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások