2009 legjobb és legrosszabb filmjei

2009 legjobb és legrosszabb filmjei

2009. december 31. 16:06, Csütörtök
2010 legjobbjainak listája. Akárcsak a negatív előjelű felsorolás, ez is tartalmaz meglepetéseket, de nincs mese, azoknak is helye van, hiszen muszáj annak alapján besorolni, véleményezni a filmeket, amit éreztünk a megtekintésük közben vagy után. Tehát utólagos jogorvoslatnak helye nincs.

10. Zombieland: A kritikánk még friss, alig száradt meg rajta a tinta. A Zombieland remek példa arra, hogy egy nem különösebben eredeti alapötletet hogyan lehet feldobni vizuális és nyelvi leleményekkel, Élvezetes 80 perc volt.

9. Watchmen - Az őrzők: A képregény után magasak voltak az elvárásaink, s bár Zack Snyder a 300 esetében sikeresen megoldotta a monumentális feladatot, a közönség szerint ez a Watchmennél nem sikerült. Nekünk azért tetszett, jó film volt, egy fokkal talán jobb, mint a másik kéklényes.

8. Made in Hungaria: A Made in Hungária plakátján lévő apróbetűs megjegyzés szerint nem kárhozik el a lelkünk, ha magyar filmet is felsorolunk a legjobbak között. A MiH megérdemli, hiszen a remek színdarab után a film még annak is bejön, aki egyébként nincs oda a Fenyő-féle dalárdáért. Nem egy Csinibaba, de azért méltó utód.


7. Pokolba taszítva: Sam Raimi végre visszatért a gyökerekhez, s rendezett nekünk egy olyan horrort, ami egyszerre volt vicces és komoly, intelligens és alpári, no meg persze mocskos. Nagyon, nagyon mocskosan gonosz.

6. Az utolsó ház balra: Az idei feldolgozás, mely megállta a helyét a mezőnyben. Wes Craven eredetijének az a legnagyobb erénye, hogy az ember miközben nézi a filmet, fogalma sincs, hogy az merre fog tartani, hogy horror, thriller, krimi vagy dráma bontakozik-e ki belőle. Aztán valamikor a vége felé kiderül, s addigra azt vesszük észre, hogy a film is beszippantott minket.

5. Benjamin Button különös élete: Az új Forrest Gump? Különleges effektusok terén minden bizonnyal, hiszen aki látta a trükkökről szóló dokumentumfilmet, az ámulhatott, hogy mi mindent valósítottak meg úgy a számítógép segítségével, hogy azt a legtöbben észre sem vették. S mellette még a történet is szívbe markoló volt, morzsoltuk a könnycseppeket derekasan.


4. Őrült életek: Kakukktojásról van szó, hiszen a filmről kritikát nem írtunk, de egy szomorú aktualitása miatt mégis kitárgyaltuk a salvadori gengszerbandákról szóló kemény dokumentumfilmet. RIP.

3. The Brothers Bloom - Szélhámos fivérek: A Brick rendezője duplázott és összehozott egy könnyed, elegáns és hihetetlenül szerethető szélhámosfilmet remek szereplőkkel. Rachel Weisz karaktere örökké emlékezetes marad.

2. Elrabolva: Az év meglepetés kasszasikerében Liam Neeson torzul be lánya elrablása hatására, hogy ihletet adjon Mel Gibsonnak 2010-es, hasonszőrű akciófilmjéhez, valamint az Elrabolva 2-höz. Luc Besson ezúttal nagyon beletrafált, az Elrabolva nyers, kemény és nagyon erős film lett.


1. Adventureland - Kalandpark: Gyakran nehéz eldönteni egy első hely kérdését, hiszen ahány jó film, annyi erény, de mint 2008-ban az Út a vadonban esetében, úgy 2009-ben is teljesen egyértelmű volt, hogy melyik film állhat a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Visszafogott filmről van szó, melyről nem lehet olyasmit írni, hogy az olvasó azonnal meg akarja nézni, mégis, az idei hazai premierek között nem volt jobb.

(Á, nem megy ez, muszáj megosztott első helyet kreálni és külön megemlíteni A prófétát, Jacques Audiard két és fél órás, kőkemény börtöndrámáját. Az amerikai filmek többségével ellentétben nem alkuszik meg, nem köt kompromisszumokat. Aki kihagyta, sokat veszített.)

Persze utólag végignézve a legjobbak listáján, valahol vicces, hogy a Benjamin Button és a Pokolba taszítva egymás mellett szerepel, de egy film jó volta rengeteg tényezőn múlik, s az élvezeti faktor ezek közül elég fontos helyen tartózkodik. Remélhetőleg a 2010-es esztendőben sem kell csalódnunk, de addig is, mindenki számolja össze, hogy a 2009-ben itthon bemutatott kb. 235 film közül hányat sikerült megtekintenie, s azok közül mennyi volt jó.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások