Lefutott az Oscar-verseny?

Lefutott az Oscar-verseny?

2010. január 8. 17:00, Péntek
Ki hitte volna, hogy James Cameron és az Avatar legnagyobb vetélytársa az Oscar-versenyben éppen volt felesége, valamint az általa rendezett film lesz?

Nem túl gyakoriak a meglepetések az Oscar-díjra jelölt filmek között. Egyrészt azért nem, mert az Oscar előtt vagy 50 fontos díjátadó lezajlik, és szinte biztos, hogy a többin jelölt filmek és színészek zöme kerül az Oscarra jelöltek közé. Tehát az Oscar nem fedezi fel a spanyol viaszt, nagyon ritka, hogy valaki fű alatt, a surranópályán meglepetésjelölést szerezzen a fő kategóriákban. Ez köszönhető annak, hogy az előzetes díjátadók során a filmstúdiók is tisztában vannak azzal, hogy mely filmjüket kell nyomni, promotálni, az Oscar-döntnökök, vagyis a Filmakadémia tagjainak (neves színészek, rendezők, írók, díszlettervezők, szakmabeliek figyelmébe ajánlani - több mint 6000-en vannak).


Épp ezért előre tudhattuk, hogy 2007-ben Scorsesét és a Téglát senki nem szoríthatja meg, hogy 2008-ban csak a Nem vénnek való vidék és a Vérző olaj indulhat harcba a legjobb film címéért, és hogy tavaly vagy a Gettómilliomos vagy a Benjamin Button fog nyerni. S bár elég sok támadás éri az Oscart, az Akadémia tagjai nem vádolhatók hozzá nem értéssel, amit remekül mutat az a cseppet sem meglepő tény, hogy a fent nevezett filmek az IMDb értékelései szerint a közönség szimpátiáját is elnyerték, hiszen mindegyik tagja minden idők 250 legjobb alkotásának a súlyozott osztályzatok alapján.

Hogy visszakanyarodjunk az előfeltevésünkhöz: másrészt azért nem szokás meglepődni az Oscar-jelöléseken, mert általában a stúdiók az év végére időzítik Oscarra esélyesnek gondolt filmjeiket, melyeket eleinte csak pár moziban adnak, majd ahogy nő a hype, ahogy egyre több ódát zengnek a kritikusok, úgy növelik a játszó filmszínházak számát. Természetesen nem minden Oscarra kalibrált alkotás hozza meg végül a kellő "zsizsegést" (idén például a Nine vagy az Invictus korán búcsúzni látszik a versenytől), de azt azért tudjuk, hogy mit szántak Oscaros filmnek.


Az említett nem túl gyakori meglepetések közé tartoznak azon filmek, melyekről maguk a stúdiók sem hiszik, hogy Oscarra esélyesek lennének, így valamikor év közben mutatják be őket. Ez az, amikor csak utólag döbbennek rá a filmkészítés felkent urai, hogy micsoda drágakő került ki a kezeik közül, s sajnálkozhatnak, hogy a jelölések idejére esetleg már DVD-n is megjelent meglepetésfilmjük, így nem tudják az Oscar-jelölések segítségével megugrasztani annak mozis bevételeit.

Az elmúlt években a májusi premier Ütközések, a júliusi Család kicsi kincse vagy például az ugyancsak májusi Gladiátor számított mellékvágányos befutónak a legjobb 5 film közé. Idén viszont, köszönhetően a 10 jelölésnek más filmek előtt is megnyílt a lehetőség. Bár az olyan Oscarra gyártott filmek, mint az Egek ura (Up In The Air), az A Single Man vagy a Crazy Heart hozza a biztos pontokat, az eddig Amerikában kiosztott 25 kritikusi és szakmai díj alapján már tudni, hogy melyik film lehet a fekete ló.


Igen, az ex-Mrs. Cameron, vagyis Kathryn Bigelow által rendezett, A bombák földjénről, vagyis a The Hurt Locker-ről van szó. Júniusban mutatták be Amerikában négy moziban, és ahhoz képest, hogy a moziszám csak 535-re kúszott fel, remeknek mondható, 12 milliós bevételre tett szert köszönhetően a nézői ajánlásoknak. Azonban sajnos ez a teljesítmény sem volt elég ahhoz, hogy a tervezett tavaszi magyar bemutatóból legyen valami (szerencsére a hype-nak köszönhetően végül a Budapest Film február 18-án műsorra tűzi a produkciót). Amerikában egyébként a The Hurt Locker január elején jelenik meg DVD-n és BluRay-en, de a filmet már 2008. szeptemberében bemutatták egyes fesztiválokon, tehát egy meglehetősen "kései szülésről" van szó.

A nagy kérdés, hogy az Akadémia mennyire mer majd egy kis filmre voksolni, hiszen a The Hurt Locker annak a Summit Entertainmentnek az alkotása, mely az Alkonyat-filmekkel került be a nagyobb stúdiók közé. Azt mindenesetre nem lehet elvitatni a filmtől, hogy míg az Egek ura 8 díjat nyert el az eddig kiosztott 24 kritikusi és szakmai elismerésből, addig az Alkonytájt, a Holtpont és a Strange Days - A halál napja rendezőjének filmje 10 elismerést vághatott zsebre. (A Becstelen brigantyk 3-at, az Avatar, a Fel! és a Precious egyet-egyet.


Hogy egy efféle előzetes jóslat mennyire jön be, az majd kiderül, ha márciusban visszaolvassuk a cikket, de épp ezért, hogy jövőbeli énünk szélesen mosolyoghasson az esetleges jóslási bakijainkon, megemlítjük, hogy jelen állás szerint a következő 10 film várományos leginkább Oscar-jelölésre: Avatar, Egy lányról (An Education), A bombák földjén (The Hurt Locker), Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds), Invictus - A legyőzhetetlen (Invictus), The Messenger, Precious, A Serious Man, Fel (Up), Az egek ura (Up in the Air).

Zárójelben persze azt is meg lehet jegyezni, hogy a rendezők között az eddig kiosztott díjak közül 15-öt Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) vitt el, míg Jason Reitman (Az egek ura) csak 3-at. Hasonlóan lefutott versenynek tűnik a férfi főszereplő kategória, ahol George Clooney (Az egek ura) 11 győzelmet aratott, míg Colin Firth (A Single Man), Jeff Bridges (Crazy Heart) és Jeremy Renner (The Hurt Locker) csak 3-4-et. Az eddigi nyertesek alapján a női főszereplők között Carey Mulligan (An Education) és Meryl Streep (Julie & Julia) lehet esélyes (és Samdra Bullock megkaphatja első jelölését a The Blind Side-ért!), férfi mellékszereplők közül az eddigi 25 díjból 20-at megszerző Christoph Waltz (Inglourious Basterds) nyerhet, ha nem szorítja meg őt Woody Harrelson (The Messenger), míg a nőknél Mo'Nique-pt (Precious) lesz nagyon nehéz megverni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások