Az Adobe hibái miatt nem jelennek meg a Flash-videók az iPaden

Az Adobe hibái miatt nem jelennek meg a Flash-videók az iPaden

2010. február 1. 15:19, Hétfő
Az Apple iPad bemutatójának egyik érdekes pillanata volt, amikor Steve Jobs nem tudta lejátszani az új készüléken a Flash-videókat. Mint most kiderült, a közjáték nem véletlenül történhetett meg.

Bár hivatalosan ilyen információ nem hangzott el, Steve Jobs a bemutató után a közvetlen munkatársainak később elárulta, hogy az iPad nem fogja támogatni a Flash-videók lejátszását. Az ok egyszerű: az Adobe által kifejlesztett kiegészítő "hajlamos a hibákra". A Wired Magazine által megszellőztetett információt megerősítették a Macrumors nevű portálnak névtelenül nyilatkozó Apple-dolgozók is.

A cég vezetője azután jutott erre a döntésre, hogy azt tapasztalta: a Mac OS X operációs rendszerhez kifejlesztett Flash-plugin tele van hibákkal. A szakember azt a következtetést vonta le, hogy a Flash-videoformátumnak nincs jövője és a webes világ a HTML5 felé mozdul el. Az Apple később megváltoztatta az iPad marketinganyagát is.


Az Adobe mindenesetre nem fogadta túl nagy örömmel a bejelentést és Adrian Ludwig blogbejegyzésében támadta Jobs döntését és érveit. Az Adobe munkatársa leírta, hogy amennyiben az Applenek gondja van a Flash-lejátszóval, akkor megépítheti a saját szoftverét, lévén a program forráskódja szabadon elérhető. Ráadásul a konszernnek fizetnie sem kell az alkalmazásért, miután ingyenesen hozzáférhető mindenki számára.

Ludwig kitért Jobs azon megjegyzésére is, miszerint a Flash nem futna jól az iPaden. Nos, az Adobe alkalmazottja szerint a Flash Player 10.1-es bétaverziója érdekes módon gyönyörűen elfut többek között a Palm Pre, a Google Nexus One, a Motorola Droid és más készülékeken. Vagyis ez elég furcsa indok, különösen az 1 GHz órajelű Apple A4 processzor erejét figyelembe véve. Ludwig szerint az innováció engedélyezéséhez nincs szükség varázslatokra, csupán nyílt platformokra.

Az Apple egyébként a Blu-ray szabványt sem akarja támogatja a jövőben. Az indoklás az volt, hogy túl kaotikus a helyzet a Blu-ray szoftverek piacán és a vállalat csak akkor fogja támogatni a Blu-ray videók megjelenítését, hogy ha az eladási számok kellően magasak lesznek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások