Metro 2033

Metro 2033

2010. április 10. 12:03, Szombat


Kiadó: THQ
Fejlesztő: 4A Games
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core 2 Duo processzor, Windows XP/Vista/7, GeForce 8800, GeForce GT220, 1 GB RAM
Ajánlott: négymagos vagy 3+ GHz kétmagos processzor, DX10-et támogató GeForce GTX 260, 2 GB RAM
Hasonló játékok: S.T.A.L.K.E.R.
Kategória: FPS

A Metro 2033 polcokra kerülésének históriája nem volt egyszerű történet, a kiadó THQ ugyanis még 2005-ben kezdte el finanszírozni a projektet, de az akkori fejlesztők munkája nem igazán győzte meg a vezetőket. Végül tavaly ősszel robbant a hír, a STALKER készítőiből verbuválódott 4A Games lehetőséget kapott, hogy befejezze ezt a poszt-apokaliptikus mesét.

A több mint öt év alatt elkészült fejlesztés alapját a híres orosz regényíró, Dmitry Glukhovsky azonos című története szolgáltatta. Ebben az emberiség egy véres atomháborúval gyakorlatilag lakhatatlanná tette a Föld felszínét, az életben maradtak pedig a föld alá kényszerültek. A Moszkvában játszódó Metro 2033-ban a túlélők a hatalmas, összefüggő rendszert alkotó metróalagutakba kényszerültek, ahol a túlélés reményében kisebb táborokba tömörülve próbálják meg átvészelni a nem túl reményteljes, katasztrófa utáni életüket. Azt az életet, amit a szegénység és a nélkülözés mellett a sugárzás következtében "született" különös, vérszomjas teremtmények is fenyegetik. Az alagúthálózatok tehát nem sok jót ígérnek, a megmaradt túlélőknek mégis egy sokkal nagyobb, létüket fenyegető veszéllyel kell szembenézniük, a Dark Ones-zal.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Itt kapcsolódunk be mi a történetbe, ahol főhősünk az az Artyom lesz, aki a Moszkvát teljesen elpusztító, kietlen vidékké varázsló atomtámadás előtti napon látta meg a napvilágot. Artyom sosem járt a felszínen, több mint két évtizede az alagutak nyomasztó hangulatának fogságában él, mégis egy igazi túlélő. A mi feladatunk lesz, hogy a Dark Ones névre keresztelt bizarr pszichikai támadásról tájékoztassuk a megmaradt civileket, köztük otthonunk, Riga lakóit is.

Az út nem lesz veszélyektől mentes, kalandunk során számos rémisztő, ijesztő szörnnyel, és persze saját magunkkal is meg kell majd küzdenünk. A bezártság érzete elsőre akár rutinszerű érzésnek tűnhet, a játék nyomasztó hangulata mégis hamar átragad a játékosra. Utunk során a végtelennek tűnő moszkvai metrórendszer alagútjai mellett a felszínre is felmerészkedünk majd, ahol a fagyos, napsugarat több mint két évtizede nem látott, valaha hatalmas metropolisznak otthont adó Moszkva romjai között kutathatunk a szerencsevadászok szétmarcangolt, halálra fagyott tetemei között.

A Metro 2033 hangulatos nyitánya után hamar átragad ránk a játék sajátos, nyomasztó hangulata, és a korlátozott mozgástér ellenére sem érezzük, hogy sínen vezetne minket a produkció. Az alagutakban bóklászva néha csak a fejünkre erősített lámpa fényével világíthatjuk be az amúgy koromsötét helyiséget, a ránk támadó hordák esetében pedig nincs hova menekülni. Az erős klausztrofóbiás érzés ellenére a játék hangulata az első perctől kezdve magával ragadó, a készítők hihetetlen gondoskodással készítették el a Metro 2033 ezen elemét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A játékban néha társakat is kapunk, a legütősebb pillanatok mégis azok, ahol magunkra utalva, egyedül kell helytállnunk. A játéktérből fakadó korlátok ellenére változatos helyeket látogathatunk meg, akadnak részek, ahol emberektől hemzsegő menedéktáborokban sétálhatunk, ismerkedhetünk, beszélgethetünk. Ha valami új, spéci dologra lenne szükségünk, akkor pedig az ellenőrzött kereskedelmi szakaszokat fogjuk felkeresni. Lesznek olyan részek, ahol a mutánsok uralta területeken kell küldetést teljesítenünk, ezeket kietlenségük mellett a szanaszét fekvő csontmaradványokról fogjuk majd felismerni.

Végül akad még egy szakasza a játéknak, ahova épelméjű ember, sőt, még maguk a szörnyek se mernek belépni. Nekünk mégis felül kell majd kerekednünk saját félelmünkön, és végig kell mennünk a rémisztő helyszíneken is. Ezeken a területeken mindössze egy ütött-kopott fegyver, kézi töltő, iránytű és zseblámpa áll a rendelkezésünkre, a teljesen lecsupaszított HUD pedig csak tovább fokozza a bizarr, nadrágcserélős hangulatot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások