Vezet a Nokia az okostelefonoknál

Vezet a Nokia az okostelefonoknál

2010. május 10. 19:14, Hétfő
Az okostelefonok szegmensére további gyors növekedés vár, az erőviszonyokat illetően azonban egyelőre nincs nagy változás - vezet a Nokia, amelynek háza tájáról azonban erősödnek az aggodalmak.


Nokia Nuron
Az IDC globális viszonyokat összefoglaló elemzése rámutat arra, hogy a cég továbbra is magabiztosan vezeti a piacot, legalábbis ami az okostelefonok szegmensét illeti. A finn óriás a globális torta csaknem 40 százalékát tartja kezében (21,5 millió leszállított készülékkel), amely nem jelent változást a tavalyi év első negyedében mért adathoz képest, így a jelek szerint senki nem tudta kikezdeni ezt a tekintélyes erőfölényt. A vállalat negyedéves eredményeit ismertető találkozón elhangzó aggodalmak tehát egyelőre csak aggodalmak maradnak.

Alaposan eltérő helyzetben van a Research in Motion (RIM), a Blackberry készülékek fejlesztője, amely 20,9 százalékról 19,4 százalékra szorult vissza, ezen elvesztett pozíciókat pedig többnyire az Apple söpörte be, amely több mint megduplázta a leszállított iPhone telefonok számát, és az elkövetkező időszakban további erősödésre készül, elsősorban az iPhone OS 4.0, valamint a soron következő változat piacra dobásával. Amennyiben ez így folytatódik, belátható időn belül helycsere következhet be a képzeletbeli dobogó második és harmadik helyén, ami nem túl gyakran esik meg az okostelefonok területén.

A negyedik helyet a HTC kaparintotta meg jócskán leszakadva, 4,8 százalékkal, az ötödik helyen pedig a Motorola található 4,2 százalékkal. Mindkét cég elsősorban az Android mobil operációs rendszerre támaszkodó fejlesztéseivel erősített tavalyi eredményéhez képest, ez pedig várhatóan folytatódik, talán még gyorsabb ütemben, mint az Apple előretörése. A globális piac helyzetére jellemző, hogy az összes többi gyártó alig 16,3 százalékot tudott kicsikarni magának, így nem nagyon tudnak beleszólni az öt nagy versenyfutásába.

A piackutató cég megállapította, hogy az okostelefonok szegmense ismét gyors ütemben bővül, az idei első negyedéves forgalom több mint 50 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi teljesítményt, ez pedig 54,7 millió készülék leszállítását jelentette. A jövőt illetően leszögezték, hogy a vásárlók többsége nemcsak a vonzó külső és annak tetszetős megoldásai miatt, hanem a szoftveres háttér kínálta lehetőségeket is mérlegelve döntenek a beruházás mellett, erre pedig a Palm webOS és az Android újításait követve idén a Blackberry, a Symbian, valamint a Windows Phone frissítései is építeni fognak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások