Egy 22 éves katona játszotta át a Wikileaksnek a bagdadi felvételt

Egy 22 éves katona játszotta át a Wikileaksnek a bagdadi felvételt

2010. június 8. 10:56, Kedd
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) letartóztatott egy 22 éves katonát, aki a gyanú szerint 260 000 diplomataüzenet mellett a nagy visszhangot kiváltó bagdadi videót is kiadta a nemzetközi portálnak. Az illető vesztét az okozta, hogy nem tudott lakatot tenni a szájára.

A felvétel óriási botrányt kavart és a Pentagon vezetőinek komoly fejtörést okozott a kiszivárgása, illetve a megjelenése. Nem csoda, hogy az illetékesek mindent elkövettek annak kiderítésére, hogy a belső videó hogyan kerülhetett a Wikileaksre. Természetesen azonnal felmerült annak a gyanúja, hogy egy katona adta ki az anyagot és ez a gyanú később be is igazolódott.

A Wired arról számolt be, hogy az FBI őrizetbe vett egy 22 éves katonát, Bradley Manninget, aki egy chatbeszélgetésben azzal hencegett, hogy a felvételt ő hozta nyilvánosságra. A Marylandből származó katona kapcsolatba lépett Adrian Lamo korábbi hackerrel és a vele folytatott chatbeszélgetésekben egyre több részletet árult el privát akciójáról. Manning 2007 óta volt az amerikai fegyveres erők tagja és hírszerzési elemzőként a szigorúan titkos besorolású információkhoz, illetve jelentésekhez is hozzáférhetett.

Manning részletesen elmesélte, hogy miként szerezte meg az adatokat. Egy támaszponton két laptop volt összekötve a titkos információkat tároló szerverekkel. Egy újraírható CD-vel - amin Lady Gaga neve szerepelt - odament az egyik laptophoz és miután az adathordozóról letörölte a zeneszámokat, felmásolt helyette egy titkosított dokumentumot. "Gyenge szerverek, gyenge protokollok, gyenge fizikai biztonság, gyenge kémelhárítás és feltűnés mentes jelelemzés" - adott a belső állapotokról nem túl hízelgő jelentést Manning a Lamóval folytatott egyik chatbeszélgetésében.


A Wired szerkesztői azt gyanítják, hogy Manning Lamót leendő szövetségesének gondolta és ezért lépett vele kapcsolatba. A katonának személyes problémái miatt komoly vitái voltak közvetlen felettesével és ezért elszigetelve érezte magát. A bagdadi videót februárban szerezte meg, miután feltűnt neki, hogy a katonai nyomozók mappájába rakták be. Saját bevallása szerint Manning a bagdadi felvételen kívül megszerezte az amerikai csapatok egyik tavaly májusi afganisztáni légicsapásáról készült anyagát is. Az akcióban a helyi források alapján több mint 100-an vesztették életüket, a halottak többsége gyerek. A Wikileaks már jelezte, hogy a felvétel a birtokában van és hamarosan megjelenteti.

Emellett a hírszerzési elemző kiadta az amerikai külügyminisztérium diplomáciai szolgálatának 260 000 titkos üzenetét. Ezek az álláspontja szerint: "Fényt deríthetnek titkos politikai üzletekre. Hillary Clinton és több ezer diplomata szívinfarktust kapna, ha a dokumentumok egyszer megjelennének."

Manning vesztét az okozta, hogy Lamo május végén felkereste az FBI-t. "Nem tettem volna ezt, ha nem lettek volna emberéletek veszélyben. Ő háborús területen tartózkodott és megpróbált annyi titkos információt kiadni, amennyit csak bírt" - indokolta a lépését az exhacker. Az FBI sem volt rest, néhány nap múlva letartóztatták az Irakban szolgáló katonát.

Egyelőre még nem lehet tudni, hogy valóban a hírszerzési elemző felelős-e a bagdadi felvétel és más anyagok kiadásáért. Az viszont tény, hogy a Wired meglepően pontos részleteket közölt a használt adatformátumokról, titkosítási technikákról és az egész akció lefolyásáról. Ráadásul az oldal idézte a 22 éves katona egyik barátját, akinek Manning már januárban titkos katonai információk kiadásáról mesélt. A fiatalember Facebook-profilját a családja frissítette és a hozzátartozók a következő bejegyzést tették: "Néhányan közületek már bizonyára hallották, hogy letartóztattak titkos információk illetéktelen személyeknek való kiadása miatt. Részletek a CollateralMurder.com-on".

A család értesülései alapján az elemzőt Kuvaitban tartják fogva, de eddig hivatalosan még nem emeltek ellene vádat. Az eset kapcsán a Wikileaks részéről Daniel Schmitt szóvivő annyit mondott: "Nem gyűjtünk információkat a forrásainkról. De ettől függetlenül, ha ez a férfi a forrásunk, akkor különösen hülye volt, hogy másoknak erről a dologról beszélt." A portál szerkesztői emellett egy tweetben Kevin Poulsen egykori crackert és Lamót olyan notórius bűnözőknek, informátoroknak és manipulálóknak nevezték, akiktől minden újságírónak óvakodnia kell.

A bagdadi videó többek között azért váltott ki nagy visszhangot, mert a 2007. július 12-i támadás 12 áldozata között megtalálható volt a Reuters nemzetközi hírügynökség helyszínen dolgozó két munkatársa is. A felvételért a Wikileaks 50 000 dollárt fizetett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások