Foxconn: tüntetéssel válaszoltak a béremelésre

Foxconn: tüntetéssel válaszoltak a béremelésre

2010. június 9. 11:45, Szerda
Érdekes válaszlépéssel, demonstrációval üzentek a bejelentett 30, majd 66 százalékos béremelésre a tajvani elektronikai társaság dolgozóival szimpatizáló aktivisták.

A tüntetők a Foxconn részvényeseinek hongkongi gyűlése idejére időzítették az akciójukat és a cégnél bekövetkezett öngyilkosság-sorozatért az Apple-t tették felelőssé. A mintegy 30 fős csoport emellett tiltakozott a gyárakban uralkodó embertelen munkakörülmények ellen is, a fő szlogenjük a következő volt: "A munkások nem gépek!" Az akcióban feltűnt egy Steve Jobsot, az Apple első emberét ördögszarvakkal ábrázoló poszter is, míg másik transzparenseken az Apple logó és alatta a Bloody Apple volt látható. A résztvevők a tüntetés végén fehér virágokat helyeztek el az Apple termékek egyik kínai forgalmazójának számító Studio A hongkongi üzlete előtt, hogy így emlékezzenek meg az öngyilkosságba menekülő alkalmazottakról.

Debby Chan, a demonstrálók egyik szóvivője azt követelte, hogy a Foxconn dolgozói alapíthassanak és működtethessenek független szakszervezeteket érdekeik érvényesítésére és védelmére. Ezenkívül az Apple-nek a jövőben az eddiginél jobban kellene vizsgálnia a beszállítóinál uralkodó munkakörülményeket.


Hasonló tiltakozásra került sor a Foxconn anyavállalatának számító Hon Hai Precision Industry éves közgyűlésének helyszínén is. "A múlt heti béremelés régóta esedékes volt, de elkésett. Ezzel az összeggel a vállalat tartozik a dolgozóinak" - nyilatkozta Huang Hsiao-ling, a Worker Injury Association nevű érdekképviseleti szervezet vezetője. "Úgy gondolom, hogy a fizetések ilyen mértékű növelése túlzó volt. Attól tartok, hogy emiatt a gyártási költségek jelentősen megnövekedhetnek és ez árthat majd a nyereségnek" - reagált a bírálatra egy Chen nevű részvényes.

"Nekünk kell cipelnünk a 12 kereszt súlyát, ennek nincs alternatívája" - jelentette ki Terry Gou, a Foxconn vezetője. A cég mindenesetre megvizsgálja, hogy miként helyezhetné át tajvani automatizált üzemekbe kínai termelésének egy részét. A vállalat a múlt héten jelentett be egy 30 százalékos, a mostani hét elején pedig egy 66 százalékos béremelést. A cél az eddigi tíz áldozatot követelő öngyilkossághullám megállítása volt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások