Osztrák könyveket digitalizál a Google

Osztrák könyveket digitalizál a Google

2010. június 15. 21:40, Kedd
Az Osztrák Nemzeti Könyvtár teljes történelmi könyvállományát szabadon elérhetővé teszi az interneten.

"A tudás megőrzése és elérhetővé tétele mindig is a könyvtárak legfontosabb feladata volt. Ezt az alapelvet követi az Osztrák Nemzeti Könyvtár most, amikor a Google-lel közösen digitalizálja és online szabadon hozzáférhetővé teszi a teljes történelmi könyvállományát. Büszkék vagyunk arra, hogy ezzel a lépéssel egy további fontos lépést tehettünk a tudás demokratizálása felé" - jelentette ki dr. Johanna Rachinger, az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) főigazgatója. A program keretében a következő években az intézmény kereken 400 000 alkotása válik mindenki számára elérhetővé.

Rachinger kiemelte, hogy a Google-lel való együttműködésnek köszönhetően az ÖNB élő hidat képezhet a múlt öröksége és a modern információs társadalom igényei között. Az intézmény ezzel követi a Harvard, a Stanford és az Oxford Egyetem példáját, amelyek évek óta együttműködnek az óriáscéggel. Mivel a bibliotéka történelmi könyvállományát a világ öt legjelentősebb gyűjteménye között tartják számon, így a digitalizálás nem csak osztrák érdek. A tervek szerint a beszkennelt művek az Europeana rendszerében is hozzáférhetők lesznek.

A 6 évre tervezett projekt teljes digitalizálási költségeit a Google fedezi, az összeg körülbelül 30 millió eurót tesz ki, a költség könyvenként 50-100 euró. A 120 millió oldalnyi szöveget érintő szkenneléseket Bajorországban végzik majd. Max Kaiser projektvezető szerint a munkának köszönhetően az értékes alkotásokat meg lehet őrizni az utókor számára, azok nem sérülnek és akár többen is olvashatják vagy akár le is tölthetik egyszerre ugyanazt a dokumentumot vagy könyvet. Az ÖNB legrégebbi könyvei egyébként a 16. századból származnak.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár több évvel ezelőtt digitalizálni kezdte a legértékesebb dokumentumait. Az Austrian Newspapers Online (ANNO) program keretében például az egykori újságokat szkennelik be, míg az intézmény online képgyűjteménye több mint 300 000 digitalizált fotót tartalmaz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások