Kihallgatták a Wikileaks egyik aktivistáját

Kihallgatták a Wikileaks egyik aktivistáját

2010. augusztus 2. 19:21, Hétfő
Ugyan az amerikai hatóságok elsősorban Julian Assangera kíváncsiak, most mégis egy a Wikileakshez köthető másik szakembert kérdezgettek több órán keresztül.

Jacob Appelbaum amerikai biztonsági kutatót és a Tor rendszer egyik társfejlesztőjét akkor tartóztatták le, amikor visszatért az Egyesült Államokba. A férfi két héttel ezelőtt a The next HOPE nevű hackerkonferencián helyettesítette a Wikileaks alapítóját. A leleplező portál ezt követően jelentette meg az afganisztáni háború többségében titkos 92 000 dokumentumát. A Tor társfejlesztőjét az elmúlt napokban kétszer is kihallgatták. Először a múlt héten csütörtökön a newarki repülőtéren tartották fogva 3 órán keresztül a bevándorlási és vámhivatal (ICE), valamint az amerikai hadsereg képviselői. A hivatalos indoklás az volt, hogy "csupán egy szúrópróbaszerű biztonsági ellenőrzésről van szó". Az akcióban résztvevők - dokumentumok után kutatva - átvizsgálták Appelbaum poggyászát és elektronikus eszközeit, valamint egyfolytában a Wikileaksről, illetve Julian Assange tartózkodási helyéről kérdezték. A biztonsági kutató ügyvédet nem hívhatott, lefoglalták a három mobiltelefonját, majd végül szabadon engedték.

Érdekesség, hogy a férfi éppen egy hollandiai útról tért haza és útban volt a Las Vegasban rendezett Defcon biztonsági konferenciára. Miután a rendezvényen szombaton elmondta a Tor-programról szóló beszédét két FBI-ügynök lépett hozzá. A kutató megkérdezte őket, hogy tudnak-e valamit a vele történtekről, mire szűkszavúan csak annyit válaszoltak: pont emiatt keresték meg. Appelbaum erre közölte, hogy nincs mit mondania. Az esetnek számos szem- és fültanúja is akadt, köztük volt Marcia Hofmann, az Electronic Frontier Foundation ügyvédje.

A Wikileaks aktivistája a Cnet-nek nyilatkozva megerősítette, hogy a mobiltelefonjai valóban nincsenek már nála. A Defconon az egyik résztvevő el akarta kérni a telefonszámát, de kényszeredetten csak annyit mondott: a mobiljaimat lefoglalták.

Mindenesetre a két megkeresés is azt bizonyítja, hogy egyáltalán nem szúrópróbaszerű vizsgálatokról volt szó, hanem az igazságügyi szervek tudatosan és célzottan Appelbaumot keresték, s gőzerővel megpróbálnak a titkos anyagok kiszivárogtatójának nyomára bukkanni. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy az intézkedés kapcsolatban van-e az amerikai haderő által az ügyben indított büntetőjogi vizsgálattal. Barack Obama elnök, miután tárgyalt a republikánusok és a demokraták kongresszusi vezetőivel, aggodalmát fejezte ki, hogy a kiszivárogtatott afganisztáni háborús dokumentumok veszélyeztethetnek egyes személyeket és műveleteket. Assange korábban utalt rá, hogy az amerikai és más titkosszolgálatok folyamatosan ellenőrzik minden lépésüket és megfigyelés alatt állnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások