Németország - tiltólistán az iPhone és a Blackberry

Németország - tiltólistán az iPhone és a Blackberry

2010. augusztus 6. 12:05, Péntek
A német kormány azt kérte a minisztériumok dolgozóitól, hogy biztonsági okokból sem az Apple, sem a Research in Motion (RIM) termékeit ne használják. A vizsgálatok szerint kevés a biztonságos okostelefon.

A Reuters birtokába került dokumentumban a szaktárca azt kérte a minisztériumok alkalmazottaitól, hogy a Blackberry készülékek mellett ne használják az iPhonejaikat sem. Az ok: egyre több támadás éri az ország elektronikus információs és kommunikációs hálózatait, s a mobil eszközök különösen komoly biztonsági kockázatot jelentenek az IT-infrastruktúrákra, illetve a kormányzati hálózatokra nézve.

Bár a német kormányzati rendszer a világ egyik legbiztonságosabb IT-infrastruktúrája, azonban ahhoz, hogy ez a jövőben is így maradjon, fokozott elővigyázatosságra van szükség. A minisztériumoknak ebben a kérdésben a Szövetségi Információstechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) ajánlásait kell követniük. A BSI jelenleg egyetlen eszközt tart elfogadhatónak, ez pedig a T-Systems által kínált Simko2. A dokumentum rámutat, hogy más PDA-k, például a Blackberry és az iPhone jelenleg nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek, így nem alkalmazhatók.

Ugyan a belügyminisztérium és a BSI csak ajánlásokat fogalmazhat meg, de a mostani kérés azt jelenti, hogy a Simko2 kivételével a Blackberry, az iPhone és minden más okostelefon, illetve PDA gyakorlatilag tiltólistára került. Ezt támasztja alá az is, hogy a kancellári hivatal, valamint a külügyminisztérium már jelezte, hogy megtiltották munkatársaiknak a Blackberry készülékek használatát. A belügyi szaktárca egyúttal közölte, hogy kész 4000 Simko2 típusú eszközt átadni a többi hivatalnak.

A Research in Motiont az elmúlt hónapokban több alkalommal is bírálták amiatt, mert minden adatot a kanadai, valamint a nagy-britanniai számítógép-központjain keresztül továbbít, s így az információkhoz a brit és az amerikai kormány is bármikor hozzáférhet. Mivel Németországban egyre több dokumentumot dolgoznak fel elektronikusan és akár titkos anyagokat is elküldhetnek e-mailben, így joggal tartanak attól, hogy ezek illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

A BSI egyébként a napokban adta ki a legújabb ajánlását, amelyben az iPhone, az iPad és az iPod Touch használatának mellőzésére kérte a minisztériumi dolgozókat. A hivatal szerint az Apple iOS operációs rendszerében jelenleg két kritikus besorolású biztonsági rés található és így az említett készülékek - egy fertőzött oldal vagy PDF-fájl megnyitása során - könnyen megfertőzhetők egy kémprogrammal vagy más kártevővel. Ezáltal a bűnözők fontos adatokat (jelszavakat, hozzáférési kódokat, e-mail tartalmakat, telefonszámokat és SMS-ket) szerezhetnek meg. A BSI korábban csupán két mobiltelefont talált elég biztonságosnak, a Secusmart cég Secuvoice és a Rhode & Schwarz SIT TopSec Mobile készülékét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások