A webOS helyett Windows kerül a HP netbookjaira

A webOS helyett Windows kerül a HP netbookjaira

2010. augusztus 9. 19:28, Hétfő
Shane Robison, a Hewlett-Packard alelnöke és stratégiai, illetve technológiai vezetője ugyan dicsérte a webOS-t, de kijelentette: az operációs rendszert a netbookok esetében nem fogják figyelembe venni.

Robison a Techonomy nevű konferencián szólalt fel és közölte: a HP a netbookok esetében nem részesíti majd előnyben a webOS-t. Vagyis a társaság a jövőben is hű marad a Windows operációs rendszerekhez. A szakember ettől függetlenül nem győzte dicsérni a webOS-t, mondván, azt sok területen használják; példaként a nyomtatókat említette. "A Hewlett-Packard jól teszi, hogy ha a Windowst a netbookokon, a webOS-t pedig a tábla-PC-ken akarja használni. Aki ugyanis egy netbook mellett dönt, az minden bizonnyal úgy érzi, hogy a Windows kínálja a megfelelő lehetőségeket a számára" - jelentette ki Carolina Milanesi, a Gartner elemzője.

A HP-nál az úgynevezett produktív netbookok esetében a webOS gazdasági szempontokból nem jöhet szóba. "Nem akarjuk ezt a jó piacot lerombolni" - szögezte le Robison, aki ugyanakkor hangsúlyozta: nem zárják ki kategorikusan a webOS alkalmazását a netbookon. Mindez azt jelenti, hogy elvileg megjelenhet majd a piacon néhány Windows helyett webOS-t futtató modell.

Milanesi szerint a webOS-szal ellátott termékeket elsősorban a felhasználóknak szánja a vállalat és ez a tábla-PC őrületet tekintve mindenképpen jó döntés. Ugyanakkor az is igaz, hogy fokozatosan eltűnnek a határok a felhasználóknak szánt és az üzleti modellek között. "Egy HP tábla-PC is bármikor egy üzletember kezébe kerülhet, de így legalább az illetőnek egy olyan eszköze lenne, amely elüt az átlagkészülékektől" - tette hozzá Milanesi. Vagyis a két operációs rendszer használatából a Hewlett-Packard hosszú távon akár előnyt is kovácsolhat.

"A Palm egy modern, weborientált operációs rendszert szállított nekünk és a termékportfólióra gyakorolt hatása minden bizonnyal nagyobb lesz, mint amire sokan számítottak. A HP nyomtatók többsége hamarosan már el lesz látva webes hozzáféréssel" - mondta a konszern alelnöke.

Bár a Hewlett-Packard már áprilisban megvásárolta a Palm céget, de sokáig nem volt világos, hogy mit kezd majd vele és a birtokába került technológiákkal. Mivel a társaság nem csak a technikailag kiforrott webOS-t szerezte meg, hanem annak fejlesztőközösségét és alkalmazásgyűjteményét is, így minden bizonnyal nem lett volna bölcs dolog, ha veszni hagyja ezt a platformot. Todd Bradley, a cég alelnöke egyébként július végén már arról beszélt, hogy a jövőben megjelenő okostelefonjaikon a Windows Phone 7 helyett kizárólag webOS kerül majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások