Titkos lesz az INDECT projekt egy része

Titkos lesz az INDECT projekt egy része

2010. szeptember 6. 16:41, Hétfő
Az elmúlt egy esztendőben számos részlet vált ismertté a a videómegfigyelést arcfelismeréssel kombináló Intelligent Information System Supporting Observation, Searching and Detection for Security of Citizens in Urban Environment (INDECT) programról. Ez a nyilvánosság azonban láthatóan zavarja a döntéshozókat.

Az INDECT projekt vezetői úgy döntöttek, hogy "a résztvevők lehetséges veszélyeztetettsége" már elegendő indokot szolgáltat arra, hogy a program bizonyos részeit titkosítsák. A jövőben az INDECT Etikai Tanácsa dönt majd arról, hogy mely információk jelenhetnek meg a projektről és melyek nem. Az Etikai Tanács által kiadott első jelentés leszögezte, hogy "mindazok számára, akik részt vesznek az INDECT munkájában, komoly problémát jelent, hogy idejük egy részét nyilatkozatokkal kell tölteniük a kutatás helyett, ráadásul az újságírók és a internetaktivisták gyakran félreértik a projekt célját. Az arcfelismerő funkcióval ellátott videomegfigyelő rendszerek biometriai felszerelései és az automatizálási eljárások egyaránt szolgálják a biztonság növelését és a magánélet védelmét. Csak olyan helyzeteket regisztrálunk és raktározunk el, amelyek fenyegetést jelentenek."

Az INDECT időtartama 5 év, az Európai Bizottság összesen 11 millió euróval támogatja. Célja az, hogy a különböző biztonsági erők, illetve a rendőrségek számára új technológiákat fejlesszenek ki, valamint hogy segítse a veszélyhelyzetek felismerését és a gyanúsítottak, elkövetők felderítését. Az INDECT gyakorlatilag az összes olyan városi környezetben alkalmazható ellenőrzési és megfigyelési technológiát ötvözi, amelyeket az elmúlt évtizedben a világ fegyveres erői számára kifejlesztettek.

"Úgy döntöttünk, hogy azok a témák, amelyek negatív módon befolyásolhatják a rendőri munkát, a nemzeti és a közbiztonságot, vagy kihathat a résztvevők jó hírnevére, a jövőben nem hozhatók nyilvánosságra. Emellett nem publikálhatók az összefoglaló anyagok sem. Az Etikai Tanács fogja eldönteni, hogy mely projektdokumentumok jelentethetők meg" - olvasható továbbá a jelentésben.

A testület ugyanakkor a fontos kérdésekre legfeljebb 4-5 sort pazarol. Így például a hálózatba kötött felderítő robotrepülőgépek lakott területek feletti használatával kapcsolatos kritikákat elintézte csupán annyival, hogy az INDECT csak egy kutatóprogram, s ezek általában olyan jövőbeli technológiákkal foglalkoznak, amelyekre még nem létezik törvényi szabályozás. A testület tagja egyébként Drew Harris, az észak-írországi rendőrség helyettes vezetője, valamint két másik észak-írországi rendőr, négy polgári személy és Henryk Tusinski egykori lengyel rendőrségi vezető. A projektben magyar részről az APERTUS Távoktatás-fejlesztési Módszertani Központ Tanácsadó és Szolgáltató Közhasznú Társaság vesz részt.

Az már korábban ismertté vált, hogy a program keretében a szakemberek többek között internetellenőrzési technológiákat és a jelenlegieknél hatékonyabb térfigyelő rendszereket fejlesztenek ki. Emellett szóba került, hogy robotrepülőgépek járőröznének a városok felett. Idén májusban pedig kiszivárgott egy ütemterv arról, hogy az Európai Unió az ellenőrzési technológiák mely kombinációjával (ujjlenyomat-tesztek, arc-, fülkagyló-, tenyérterület-, írisz- és retinaelemző megoldások, valamint nyelvhasználat-, a kézírás-, a mozgás- és a viselkedéselemző rendszerek) akarja megfigyelni az állampolgárait.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások