Az október különösen kemény mozis hónap lesz

Az október különösen kemény mozis hónap lesz

2010. szeptember 30. 23:31, Csütörtök
Embertelen mennyiségű új filmet nézhetünk meg októberben, többek között Sylvester Stallone új akciófilmjét és két nagyon várt folytatásfilmet is.

Az a nagy szerencséje az idei októbernek, hogy mindössze négy csütörtöki nap került bele, így átlagosan csak heti 6 film vár azokra a filmkedvelőkre, akik kilóra nézik bemutatandó alkotásokat, és nem csak a reklámkampány intenzitásától függően döntik el, hogy mit választanak. A választék hollywoodi szeméttől hollywoodi remekműveken át, európai alkotásokon keresztül, dokumentumfilmekig terjed.


Melyik októberi hazai mozis premier
érdekel a legjobban?
Fűrész 3D (36%)
Az Őrzők legendája (17%)
Tolvajok városa (16%)
Újabb parajelenségek (8%)
22 lövés (8%)
Könnyű nőcske (6%)
Az amerikai (5%)
Ízek, imák, szerelmek (3%)
Összesen 675 válaszadó.
Az első októberi premiercsütörtök hetedikére esik, ekkor hat film kerül a hazai mozikba. Természetesen Hollywood fogja érdekelni a legtöbb nézőt, az amerikaiak erre a hétre a Az Őrzők legendája (Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole) című Zack Snyder-filmet szállítják a Táncoló talpak alkotóitól. Mivel a film nagy sikerre nem számíthat itthon, így a Jean Reno főszereplésével készült francia 22 lövés (L'immortel) komoly vetélytársává válhat a nézőkért vívott harcban. A kisebb filmek közül a legérdekesebbnek a Pina Bausch-ról szóló Álomtánc (Tanztraume) című dokumentumfilm ígérkezik, bár remélhetőleg a Mozinet által forgalmazott bolgár Londoni küldetés (Mission London) című komédiára is lesz elég érdeklődő. Ugyancsak dokumentumfilm lesz a Vissza Afrikába (Back to Africa), mely öt afrikai művész történetét meséli el, míg a Méz (Bal) című török dráma egy kisfiúról, és elveszettnek hitt édesapjáról szól.


Október 14-én mindössze öt filmet kell megnéznünk - cserébe A feláldozhatókra (The Expendables) akár több jegyet is vehetünk, ha szeretjük Hollywoodot és az akciófilmeket. Ugyancsak az amerikai kommerszet képviseli a hét másik nagyobb premierje, az Ízek, imák, szerelmek (Eat Pray Love) Julia Roberts-szel. A Nömadak Tx még előző hónapról csúszott októberre, s mellette végre láthatjuk a nagyszerű, francia Babák: Az első év (Bébé(s)) című dokumentumfilmet, mely négy, a világ különböző tájain született kisbaba életének első évét meséli el, valamint egy 56-os magyar film is ekkor kerül műsorra, a Kolorádó Kid Vágvölgyi B. Andrástól.


Október 21-től valószínűleg oxigéntartályra lesz szüksége a maximalistáknak, hiszen nem elég, hogy nyolc friss premierrel lesz dolgunk, de azok közül négy hollywoodi, egy pedig a tavaly Oscar-nyertes idegen nyelvű film. Ez utóbbi a Szemekbe zárt titkok (El secreto le sus ojos), sokáig a hét egyetlen kötelező filmjének tűnt, azonban azóta a hirtelen már Oscar-jelölésre is várt Tolvajok városa (The Town) című Ben Affleck krimi is kihagyhatatlannak tűnik. Amerikából még a farkasos Alfa és Omega (Alpha and Omega) című animáció, valamint Jennifer Aniston idei bukása, a Sejtcserés támadás (The Switch) érkezik, no meg az Újabb parajelenségek (Paranormal Activity 2), bár itthon az első rész csendben elhalt, nem robbant akkorát, mint az óceánon túl. A futottak még kategóriába tartoznak azok a filmek, melyek a fentiek zöménél sokkal jobbak, azonban a közönséget nem fogják érdekelni. Ezek Fatih Akin Soul Kitchen című német - török komédiája, a Lourdes (Lourdes) osztrák - francia dráma Léa Seydoux-val, valamint a Minden rendben lesz (Alting bliver godt igen) című dán film a Rekonstrukció rendezőjétől.


A hónapot 28-tól öt film csengeti le, köztük két, a kritikusok által dicsért hollywoodi alkotás, a George Clooney-féle Az amerikai (The American), mely inkább az idősebbeknek kínál izgalmakat, valamint a Könnyű nőcske (Easy A), mely a tiniknek szól és meglepően intelligensre sikeredett. A horrorrajongók, ha a Korhatár Bizottság is úgy akarja, megnézhetik a Fűrész 3D-t (Saw 3D), a művészfilmesek pedig a francia szerelmi háromszöges Képzelt szerelmekre (Les amours imaginaires) zarándokolhatnak el. A hét ötödik premierje a magyar Mindszenty /Szeretlek Faust/, mely Pozsgai Zsolt filmje.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások