Online utazási irodát venne a Google

Online utazási irodát venne a Google

2010. október 18. 14:19, Hétfő
Rövid idővel az ITA Software megvásárlása után újabb céget venne át az amerikai óriáscég. A Google legújabb célpontja a spanyol tulajdonban lévő Opodo internetes utazási iroda.

A spanyol tulajdonosok alig egy hónapja kínálják eladásra a platformot, de arra alighanem ők sem számítottak, hogy az egyik lehetséges vevőjelölt éppen a webes vállalat lesz. Már pedig a The Wall Street Journal információi és egy spanyol lapértesülés szerint ez a helyzet. Az Opodo az Amadeus IT Holding nevű konszernhez tartozik és az üzleti értékét 400-500 millió euróra becsülik. A Google-nek komoly kihívói akadtak, hiszen az Opodo konkurensének számító Expedia, a Permira és az Axa Private Equity is élénken érdeklődik az online utazási iroda megvásárlása iránt.

Az Opodónak ugyan spanyol tulajdonosai vannak, de a cég székhelye Nagy-Britanniában található. A platform az idei év első felében 53,7 millió eurós forgalmat könyvelhetett el, ami 5,8 százalékos növekedés az előző esztendő hasonló időszakához képest. A forgalom nagy része az internetes repülőjegy-eladásokból származik, az utazási oldal legfontosabb piacának Franciaország, Németország, a skandináv államok és Nagy-Britannia számítanak.

Az Amadeus IT Holding a Cinven és a BC Partners befektetési cégek, valamint az Air France KLM, az Iberia és a Lufthansa légitársaságok közös vállalata. Nem véletlen, hogy a Google érdeklődését felkeltette ez a terület, mivel az európai internetes utazási piac hónapok óta fellendülőben van. Az amerikai vállalat vetélytársai mindenesetre nem tétlenkedtek, hiszen az Axa Private Equity megvásárolta a Go Voyages francia platformot, míg a Permira a spanyol eDreams utazási céget vette át.

A Google újabb terjeszkedése aligha lesz zökkenőmentes, hiszen már az ITA Software idén júliusi 700 millió dolláros felvásárlását is azonnal vizsgálni kezdte az amerikai igazságügyi minisztérium antitröszt részlege. Az ITA Software jelenleg a világ legnépszerűbb repülőjegy-kereső és -foglaló oldala. A minisztérium attól tart, hogy amennyiben az üzlet létrejön, úgy megalapozottá válnak a társaság gazdasági versenysúlyának aránytalan növekedésére vonatkozó aggodalmak. Fennáll a veszélye, hogy az Opodo átvételének ügyében az Európai Bizottság is hasonló vizsgálatot indít.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások