Komoly esélyt kaphat az amerikai piacon a Huawei

Komoly esélyt kaphat az amerikai piacon a Huawei

2010. október 26. 22:17, Kedd
Úgy tűnik, végre megtörténhet az Egyesült Államokban az áttörés a kínai gyártó számára. A konszern a Sprint Nexteltől kaphat 3 milliárd dollár értékű megrendelést, az üzlet ugyanakkor nemzetbiztonsági okokból meghiúsulhat.

A The New York Times tudósítása szerint a Sprint Nextel, az USA harmadik legnagyobb mobil szolgáltatója 3 milliárd dollárért vásárolna hálózati felszereléseket és eszközöket, s a megrendelés elnyerésének legnagyobb esélyese a Huawei Technologies. Mindez igazi áttörést jelentene nem csak a vállalat, hanem a kínai cégcsoportok számára is, hiszen eddig az amerikai kormány nemzetbiztonsági okokból nem engedélyezte a hasonló tranzakciókat. Scott Sloat, a Sprint Nextel szóvivője mindenesetre sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta a The New York Times értesüléseit.

A lap szerkesztői rámutattak, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa és titkosszolgálati körök is kifejezték aggodalmukat a küszöbön álló üzlettel kapcsolatban, mivel a Huaweit azzal vádolják, hogy kapcsolatban van a kínai fegyveres erőkkel. A 96 000 alkalmazottat foglalkoztató távol-keleti gyártó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem tart fent politikai kapcsolatot az országa kabinetjével. "A Huawei soha, egyetlen államban sem kutatott, fejlesztett ki, gyártott vagy adott el katonai célú technológiákat" - nyilatkozta Ross Gan, a konszern szóvivője.

Joseph I. Lieberman befolyásos connecticuti szenátor Julius Genachowskihoz, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) vezetőjéhez fordult és arra figyelmeztette, hogy a kínai kormány a Huawei segítségével hozzáférést szerezhet az Egyesült Államok távközlési hálózataihoz, ezáltal telefonbeszélgetéseket és elektronikus adatokat hallgathat le vagy zavarhat meg. Amennyiben megvalósul a Spint Nextellel kötött üzlet, akkor ez lenne a Huawei legnagyobb amerikai megrendelése. Korábban a kínai vállalat hálózati eszközöket és felszereléseket szállított a Motorola, a Nortel Networks és a Lucent számára.

A kínai cég semmiképpen sem adja fel tengerentúli terjeszkedési terveit. Első lépésként már létrehozta az Amerilink Telecom nevű leányvállalatát, amelynek felügyelőtanácsában megtalálható többek között James D. Wolfensohn, egykori amerikai hadügyminiszter-helyettes, a Világbank egykori elnöke; valamint William A. Owens, a Nortel Networks egykori vezérigazgatója. Szintén jelzés értékű, hogy az Amerilink Telecom vezetője Kevin Packingham, a Sprint Nextel volt termék- és technológiai fejlesztésekért felelős alelnöke lett.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások