Az amerikaik kétharmada támogatná az internet vészhelyzetben való lekapcsolását

Az amerikaik kétharmada támogatná az internet vészhelyzetben való lekapcsolását

2010. november 1. 12:35, Hétfő
Az Unisys piackutató cég legújabb felméréséből kiderült, hogy az Egyesült Államok lakossága egyre inkább tisztában van a kibertámadások esetleges kockázataival és veszélyeivel.

Az emberek ismeretei nem csak a kiberakciók tekintetében bővültek az elmúlt hónapokban, de egyre határozottabban foglalnak állást ebben a kérdésben. A többségük konkrét védelmi terveket szeretne látni. Amennyiben vírusok és trójai programok segítségével koordinált internetes támadás érné az Egyesült Államokat, úgy a megkérdezettek 66 százaléka szerint Barack Obama amerikai elnöknek - az úgynevezett kill switch eljárás keretében - joga van lekapcsolni a világháló egyes részeit.

A felméréséből ismertté vált az is, hogy az amerikai felhasználók többsége inkább igyekszik felelősségteljesen és előrelátóan dönteni, s a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, hogy így védje meg magát a kiberbűnözéssel és a személyiséglopásokkal szemben. A kapott eredmények rámutattak, hogy a Stuxnet-program részleteinek kiszivárgása és a Times Square ellen tervezett terrortámadás után jelentős mértékben nőtt a tengerentúli emberek öntudata és a korábbinál jobban aggódnak a világhálót érintő nemzeti és nemzetközi biztonsági kockázatok miatt.

"Felmérésünk megmutatta, hogy az amerikai közvélemény felismerte a kiberakciók veszélyeit és azt szeretné, hogy ha a kormány aktív szerepet vállalna magára az internet nemzeti védelmének kiterjesztésében. A kabinet minden képviselőjének az lesz a feladata, hogy ennek a felszólításnak arányos módon és mértékben eleget tegyen" - jelentette ki Patricia Titus, az Unisys alelnöke.

A válaszadók mindössze 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen használ a mobil készülékén jelszót, illetve ezt folyamatosan frissíti is. Mivel egyre többen kapcsolják be a munkahelyükön is az okostelefonjaikat, így azok növekvő kockázatot jelentenek és egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire védettek a külső támadásokkal szemben. A közösségi hálózatokon már némileg óvatosabbak az amerikaiak. Ott a 80 százalékuk használja a magánéletet védő beállításokat, ezáltal jelentősen megnehezítik a személyes adataikhoz való hozzáféréseket és csökkentik az azokkal való visszaélések lehetőségét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások