Új-Zéland hat hónapra kikötné a warezolók netjét

Új-Zéland hat hónapra kikötné a warezolók netjét

2010. november 5. 14:21, Péntek
Új-Zélandon bevezetnék a három csapás programját az illegális letöltés visszaszorítása érdekében, de a harmadik intézkedést csak akkor alkalmaznák, ha az írásbeli figyelmeztetések rendszere a következő két évben nem bizonyul elég eredményesnek.

Az új-zélandi parlament kereskedelmi bizottsága kiegészítő javaslatokkal visszaküldte a honatyák elé a hatályos szerzői jogi törvény módosító javaslatát. Az országban, mintegy két éve húzódik az ún. három csapásos rendszer, vagyis a visszaeső illegális letöltőket az internetkapcsolat felfüggesztésével szankcionáló rendszer bevezetése körüli vita, miután az eredeti jogszabályt a kormány kénytelen volt visszavonni. A parlamenti bizottság javasolja a program megtartását, de a harmadik intézkedés átmeneti felfüggesztését tekinti elfogadhatónak.

E szerint a három csapásból csak az írásbeli figyelmeztetések rendszerét alkalmaznák, amelyeket jogtulajdonosi panasz alapján az internetszolgáltatók kötelesek kiküldeni jogsértő előfizetőiknek. A figyelmeztetések hatékonyságát két évig vizsgálnák, és ha ezek nem bizonyulnak elég hatékonynak, a módosító javaslatok értelmében a kereskedelmi miniszter jogosult a harmadik intézkedés elindítását indítványozni. A javaslat szerint így az új-zélandi internetezők legkorábban 2012-ben szembesülhetnek internetkapcsolatuk átmeneti - a törvénytervezet szerint akár hat hónapig terjedő - felfüggesztésének lehetőségével, hacsak addig nem változtatnak törvénysértő magatartásukon.

A kereskedelmi miniszter, Simon Power egyetértésének adott hangot a harmadik lépés bevezetésének halasztására vonatkozó javaslattal kapcsolatban. Meglátása szerint így két év állna a kormány rendelkezésére ahhoz, hogy az érintettekkel együttműködve monitorozza és értékelje a figyelmeztetések hatását, majd döntsön arról, szükség van-e szigorúbb fellépésre a kalózkodással szemben.

Az új-zélandi jogvédő szervezet, az NZFACT szerint jó esély van rá, hogy a figyelmeztetések alkalmazása eredményes lesz. Kutatások szerint ugyanis tízből hét internetező valószínűleg felhagyna az illegális letöltéssel, miután az első figyelmeztetését kézhez veszi. A módosított törvénytervezettel még a három csapásos rendszert következetesen ellenző új-zélandi internet szövetség, az InternetNZ is egyetértett. Állásfoglalásuk szerint a kapcsolat-felfüggesztés rendszerének inaktiválása a három csapásos rendszer megtartása esetén a legjobb döntés a honatyák részéről.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások