A névtelen készülékek vezetnek a mobiltelefonoknál

A névtelen készülékek vezetnek a mobiltelefonoknál

2010. november 18. 12:52, Csütörtök
A legfrissebb piackutatói adatokból nemcsak az derül ki, hogy az okostelefonok szinte robbanásszerűen növelik arányukat a globális színtéren - ezt már jó ideje tudjuk, megfigyeltük -, hanem az is, hogy a fejlődő országokban egy ettől alaposan eltérő játszma bontakozik ki. Ez utóbbi államokban ugyanis nem a drága, az eddigieknél több funkciót és szolgáltatást felvonultató készülékek kaparinthatják meg az első helyet, hanem a rendkívül olcsó, többnyire névtelen megoldások, amelyek ugyanakkor szintén kielégítik az alapvető igényeket.

Az okostelefonok folyamatos térhódításáról az elmúlt hónapokban több alkalommal is beszámoltunk, ebben szinte semmi meglepő nincs, amikor a legújabb piaci adatokra pillantunk. Elég ha csak arra gondolunk, hogy milyen verseny van kibontakozóban a mobil operációs rendszerek szegmensében, illetve hogy nagyon gyorsan bővül a telefonokon keresztül lebonyolított adatforgalom mértéke. Aki az elmúlt időszakban járt a nyugat-európai, vagy még inkább az észak-amerikai országokban, jól láthatta, hogy az okostelefonok szinte mindenhol megtalálhatók, és a vásárlói igényeket a legkevésbé az határozza meg, hogy valóban szükség van-e az általuk nyújtott funkciókra.

A Gartner, illetve az IDC által publikált legfrissebb összesítés ezt az érzést erősíti meg bennünk, előbbi ugyanis kijelenti, hogy a harmadik negyedévben csaknem megduplázódott az okostelefonok globális piacának forgalma az év évvel ezelőtt időszakhoz képest, míg utóbbi 90 százalékban határozza meg a növekedés ütemét. A piaci elemzők ráadásul arra számítanak, hogy az év utolsó három hónapjában még ennél is nagyobb bővülésre kerülhet sor, vagyis beigazolódnak a jó ideje fel-felbukkanó jóslatok, miszerint a következő nagy robbanás a mobil vonalon játszódik majd le.


Az okostelefonok terén persze a nagyok viszik a prímet, itt a listában olyan neveket találunk, mint az iOS, az Android, a Symbian, a Blackberry, illetve a Windows. Maga a játszótér is jelentős változáson ment keresztül az utóbbi hónapokban, hiszen felgyorsult a verseny, a szereplők egyre gyakrabban frissítik megoldásaikat, igyekeznek nem lemaradni a riválisokkal szemben, az új belépők pedig tovább fokozzák az iramot. A késlekedők lemondhatnak a zsíros szerződésekről, ezzel pedig szinte azonnal piacot veszítenek, ami persze alaposan visszahat a következő negyedévi beszámolókra.

Elemzők egyetértenek abban, hogy az okostelefonok minden eddiginél nagyobb súllyal jelennek meg a mobiltelefonok globális piacán belül. Az IDC szerint az év végére a leszállított új készülékek 20 százaléka lesz ilyen megoldás, ez pedig jövőre még tovább emelkedhet. A fejlett országok viszik a prímet, elsősorban itt figyelhető meg a kezdődő robbanás, ám ezzel egy időben a fejlődőnek mondott államokban egy párhuzamos folyamat figyelhető meg, amely igencsak eltérő jegyeket mutat fel.

A piackutatók által közzétett felmérésekben Indiát, Oroszországot, Afrikát, valamint Latin-Amerikát említik példaként ez utóbbi folyamattal kapcsolatban, ezen régiókban ugyanis nagyon magas azok aránya, akik életük első mobiltelefonjára tesznek szert. Márpedig ők nyilván nem a drágább és menőbb okostelefonok között válogatnak, hanem azon, többnyire névtelen megoldások kínálatában, amelyek rendkívül alacsony gyártási költséggel készülnek, ennélfogva pedig kedvező árfekvéssel kerülnek a boltok polcaira. A teljes mobilpiac immár 33 százalékát, vagyis éppen egyharmadát teszik ki ezen megoldások, így pedig megelőzik az eddig első helyen tanyázó Nokiát. A listát immár az "Egyéb" gyártók vezetik, ami elgondolkodtató.


Gartner statitsztika az összes eladásról - az egyéb gyártók már 33%-ot tesznek ki

Az "Egyéb" szócskával jelölt gyártók nagy többsége természetesen Kínában tevékenykedik, ahol az olcsó alkatrészekre, valamint a még olcsóbb munkaerőre támaszkodva biztosítják a nagyon alacsony költségeket. A kutatók véleménye azzal kapcsolatban is egybehangzó, hogy mindez nem lesz rövid életű tündöklés, itt egy komoly, elhúzódó folyamatról van szó, amely alapvető módon befolyásolhatja a mobiltelefonok szegmensének alakulását, és egyben komoly nyomást gyakorol majd a drágább készülékek gyártóira. Mindezt garantálja, hogy továbbra is magas lesz az igény a 3G-elérést nem támogató telefonok iránt, főként persze a kevésbé szerencsésebb régiókban.

A trend nagyon jól megfigyelhető a Gartner publikációjában, amely az egy évvel ezelőtti eredményeket is közli. Míg 2009 harmadik negyedévében a névtelen gyártók alig 16 százalékot birtokoltak globális szinten és a Nokia magabiztosan vezette a listát a maga csaknem 37 százalékával, mostanra mindez megfordult: előbbi csoport 33 százalékra tett szert, utóbbi pedig visszaszorult 28 százalékra. A harmadik a Samsung (17,2%), a negyedik messze leszakadva az LG (6,6%), az ötödik pedig az Apple (3,2%). Az olyan nagy nevek, mint a RIM, a Sony Ericsson, a Motorola, valamint a HTC, csak ezek után következnek, hiszen ők nem tudták elérni, átlépni a bűvös 3 százalékos határt.

Az IDC elemzésében az okostelefonok toplistáját látjuk, amely ettől eltérő eredményeket tartalmaz. A Nokia itt megőrizte első helyét csaknem 33 százalékkal, másodikként futottak be az "Egyéb" gyártók 18 százalékkal, mögöttük van az Apple 17, valamint a RIM 15 százalékkal. A sort a Samsung és a HTC zárja 10 százalék alatti eredménnyel, ami azonban szintén nem lebecsülendő, hiszen egyrészt okostelefonokról, másrészt pedig azok globális forgalmáról van szó.


IDC statitsztika az okostelefon-gyártókról

A hagyományos - és nagyon olcsó - mobiltelefonok előretörésében természetesen az előfizetési díjak jelentős csökkenése is szerepet játszik, amely különösen a fejlődő országokban fontos tényező. Mások az idősebb generációk bevonását említik, hiszen számukra a legtöbbször egyáltalán nem számítanak a kiegészítő, olykor feleslegesnek tűnő funkciók, a többség marad a hagyományos (alap)szolgáltatásoknál. Elhangoznak olyan vélemények is, miszerint az újabb és újabb készülékek lassan a belépő szintre szorítják vissza a ma még csúcskategóriásnak tűnő megoldásokat, így a folyamat idővel mindenképpen elvezet majd az okostelefonok teljes győzelméhez. Könnyen előfordulhat azonban, hogy ez hosszú ideig elhúzódhat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások