Beágyazott SIM kell a GSM Szövetség szerint

Beágyazott SIM kell a GSM Szövetség szerint

2010. november 19. 22:28, Péntek
A megváltozott körülmények, valamint az újabb és újabb készüléktípusok belépése miatt a jelenlegi SIM-kártyák egy új változatának kidolgozását határozta el a szövetség, amely új lehetőségeket nyitna meg előttünk.

A GSM Association közleményben jelentette be az új munkacsoport megalakulását, amelyben főleg a nagyobb szolgáltatóktól érkező szakemberek vesznek majd részt. Feladatuk az úgynevezett Embedded SIM kidolgozása lesz, amely nemcsak a biztonság és a mindennapi használat terén nyújt majd előrelépést, de egyben vadonatúj opciók előtt is megnyithatja az utat.

A munkacsoportban olyan nagy cégek vesznek részt, mint az AT&T, a China Mobile, a Deutsche Telekom, a France Telecom Orange, vagy akár a Telecom Italia, a Telefónica, a Verizon Wireless, illetve a Vodafone. Ők a SIM-gyártókkal fognak majd közösen dolgozni az új szabványon, amelynek kialakítása lehetővé teszi majd az olyan funkciók bevezetését, mint amilyen az e-wallet, vagy a különböző NFC-megoldások támogatása (akik foglalkoznak az NFC felhasználásának kérdésével, azok jól tudják, hogy a titkosításért felelős modul elhelyezését illetően jelenleg több eltérő megoldás is használatban van, ezek egyike a SIM-kártya alkalmazását írja elő ezen célra).

A beágyazott SIM egyben lehetővé tenné a távolról történő aktiválást, amely már nem is annyira a hagyományos mobiltelefonok, hanem az újabb készüléktípusok (internetes kamerák, MP3-lejátszók, navigációs eszközök, illetve e-olvasók) esetében lenne hasznos. Ezzel a jól ismert SIM-kártyák számos egyéb megoldásban is helyet kapnának, amelyek esetében a folyamatos elérhetőség, az online jelenlét legalább annyira fontos, mint például az okostelefonoknál. A részletekről még nem beszélnek, hiszen azokat előbb ezen munkacsoportnak kell kidolgoznia, arra azonban ígéretet tettek, hogy a meglévő megoldásokat sem hagyják maguk mögött, ezek csatlakozása a különböző hálózatokhoz továbbra is gondmentes lesz.

Az első, távolról aktiválható SIM-et tartalmazó termékek 2012 elején bukkanhatnak fel - kíváncsian várjuk, melyek lesznek ezek, és milyen gyakorlati előnyöket kínálnak majd a meglévő változatokhoz képest.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások