Feloldotta a Wikileaks-adományok blokádját a PayPal

Feloldotta a Wikileaks-adományok blokádját a PayPal

2010. december 10. 08:13, Péntek
A felhasználók nemzetközi tiltakozása miatt az online fizetési rendszert működtető cég néhány nap után kénytelen volt felülvizsgálni korábbi döntését és folytatni a leleplező portál számára érkező összegek átutalását.

"Megértjük, hogy a PayPal döntése egy nagyobb történet részévé vált, amelyben már a Wikileaks tevékenységén túl politikai és jogi vitákról, valamint a véleményszabadságról is szó van. Lépésünk hátterében azonban kizárólag az állt, hogy az oldal adományaihoz való hozzáféréseket az üzleti feltételeink megsértése miatt blokkoltuk. Az amerikai külügyminisztérium egy levelében azt írta, hogy a Wikileaks birtokában lehetnek olyan dokumentumok, amelyeket az amerikai törvényeket megsértve szereztek meg" - írta blogbejegyzésében John Muller, a szolgáltató vezető jogásza.

A PayPal a pénzügyi szolgáltatók közül elsőként vonta vissza korábbi döntését. A Visa és a Mastercard ugyanakkor továbbra is fenntartja a Wikileaks elleni blokádját. Ezért "cserébe" az Anonymous és a 4chan csoport tagjai folytatták a két cég honlapjai elleni Distributed Denial of Service (DDoS) támadások végrehajtását.

Bár a PayPal megszüntette a letiltást, közel sem biztos, hogy ennyivel megússza az ügyet, hiszen mindenfajta jogi érv vagy bírósági végzés nélkül, önhatalmúlag állította le az adományok átutalását, és ilyet egy banküzemszerűen működő társaság nem tehet meg. A Wau Holland Stiftung már jelezte is, hogy jogi lépéseket tesz a cég ellen, amiért az befagyasztotta 10 000 euró kifizetését. Emellett előfordulhat, hogy a Wikileaks is bepereli a vállalatot, s akkor még az elszenvedett bizalomvesztést meg sem említettük.

Az csak tetézi a szolgáltató súlyos helyzetét, hogy konkurensei közül a Flattr azonnal jelezte, hogy továbbra is kitart a Wikileaks mellett. Linus Olsson, a Flattr vezérigazgatója a Sydsvenskan svéd újságnak úgy nyilatkozott: amíg nincs jogerős bírósági ítélet arra vonatkozóan, hogy a Wikileaks illegális tevékenységet folytat, addig a Flattr-használók adományait továbbra is átutalják a honlap számlájára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások