"A PayPal megbénítása mestermunka volt"

"A PayPal megbénítása mestermunka volt"

2010. december 13. 09:45, Hétfő
Julian Assange letartóztatása, majd a Wikileaks-adományok kifizetésének befagyasztása óta egyre többen csatlakoznak a különböző oldalakat támadó csoportokhoz.

Az alighanem a szakembereket is meglepte, hogy az önkéntes Wikileaks-támogatók képesek voltak rövidebb vagy éppen hosszabb ideig elérhetetlenné tenni a PayPal, a Visa és a Mastercard honlapjait. Az akciókban sok fiatal vett részt, de még közülük is kitűnt egy 15 éves diák. "A PayPal megbénítása mestermunka volt. A szervereket lekérdezésekkel halmoztuk el és ezáltal túlterheltük" - jelentette ki a nebuló, aki barátainak köszönhetően csatlakozott az egyik hackercsoporthoz, majd részt vett a svéd ügyészség portálja elleni DDoS-támadásban is. Az akcióhoz kereken 800-an csatlakoztak és múlt hét szerdán hajnali 1 óra és reggel 5 óra között sikerült blokkolniuk az oldalhoz való hozzáféréseket.

"Van egy program, amit le lehet tölteni. Ha az adminisztrátor úgy érzi, hogy már elegen csatlakoztak, akkor elindítja a támadást. A szervert több helyről lekérdezésekkel bombázzuk, míg egy idő után túlterheltté nem válik. Olyan ez, mint amikor egy ajtón egyszerre akarnak többen bemenni. Az elsők talán még átjutnak rajta, de egy idő után bezárul. Annak az oka, hogy miért csináltam, egyszerű: az interneten véleményszabadságnak kell lennie és nem cenzúrának. Mindig vannak olyan emberek, akik azt hiszik, hogy a világhálót cenzúrázhatják. A lebukástól nem félek. Azért, mert van egy program, még nem lehet bebizonyítani, hogy az adott portál összeomlását az idézte elő. Azt is állíthatnám, hogy egy botnet vagy egy vírus miatt bénult meg, s nem is tudtam az egészről semmit. Pont a sok lekérdezés miatt nehéz megtalálni a hackert" - közölte a fiatal.

A diák szerint az Amazon megbénítása nagyon nehéz feladat, mivel az oldal túl nagy, így a sikerhez már sokkal több résztvevőre lenne szükség. Persze, nem lehetetlen, miként akár a Google megbénítása sem. A 15 éves tanuló végül elmondta, hogy nem bánta meg eddigi szerepvállalását és nem zárta ki, hogy később más támadásokban is részt vesz. Azonban mindig az dönt, hogy mi az akció célja. A végső sikerben ugyanakkor hisz, mivel sokan vannak és rendszeresen szerepelnek a médiában. Emellett a támadások is nagy kárt okozhatnak, így a cégek inkább engednek és folytatják a Wikileaks-adományok átutalását.

Az alkalmazott Low Orbit Ion Cannon (LOIC) nevű szoftvert egyébként rövid idő alatt mintegy 40 ezren töltötték le. Az akciók kapcsán a Wikileaks óvatosan nyilatkozott, távolságot tartva a hívektől. "Nem ítéljük el őket, de nem is tapsoljuk meg ezeket a támadásokat" - hangzik a leleplező oldal közleménye, utalva arra, hogy ez a tevékenység egyértelműen bűncselekmény.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások