Száműzték a VLC-t az Apple alkalmazásboltjából

Száműzték a VLC-t az Apple alkalmazásboltjából

2011. január 12. 18:23, Szerda
A sikeres médialejátszó program iPhone, iPad és iPod Touch készülékeken futtatható verziója nem lesz a továbbiakban elérhető az Apple App Store kínálatában.

Az Apple egy az Applidium fejlesztői cégnek írt állásfoglalásában jelezte, hogy száműzi az alkalmazásboltjából a VLC Media Playert. A két fél közötti vita a szoftver iOS operációs rendszerre való megjelentetése miatt tört ki. A munkával hivatalosan az Applidium volt megbízva. A cég a teljes felelősséget Rémi Denis-Courmontra, a VLC társfejlesztőjére hárította. "Nagyon sajnáljuk, hogy a VLC Media Playerrel kapcsolatos vitát nem sikerült megoldani. Az alkalmazást eltávolítottuk az App Storeból. Minden további felvilágosításért kérjük keressék Rémi Denis-Courmontot" - áll a vállalat állásfoglalásában.

Jean-Baptiste Kempf, a VLC fejlesztéséért felelős Videolan szervezet elnöke szerint a konfliktus nem új keletű. Denis-Courmont már hónapokkal korábban jelezte az Apple általános üzleti szabályzatával kapcsolatos aggályait, kifogásait. Ugyan a cég azóta többször is megváltoztatta az általános üzleti szabályzatát, de igazán érdemben nem reagált a felvetésekre. "Innentől kezdve egy nevetséges párbeszéd"- jegyezte meg Jean-Baptiste Kempf.


Az Applidium ugyanakkor koránt sem hajlandó ennyire könnyedén lemondani az Apple alkalmazásboltjában való szereplési lehetőségről. "Mindent el fogunk követni azért, hogy az Apple és a VLC közösség bevonásával azért, hogy megoldást találjunk a problémára, s hogy a szoftver ismét elérhető legyen a kínálatban" - közölte Romain Goyet, a cég ügyvezetője.

A kialakult helyzetért a VLC fejlesztőin kívül - akik néha meglehetősen kiszámíthatatlanul viselkednek - az Apple is felelős, mivel nem világos alkalmazáspolitikát folytat és előfordul, hogy például a Google-t és más óriáscégeket is hónapokig várat, mire eldönti, hogy egy adott program megjelenhet-e az App Storeban vagy sem. "Még ha Denis-Courmonttal sikerülne is megegyezni, akkor is előfordulhat, hogy más VLC-fejlesztők tiltakozni fognak a dolog ellen" - tette hozzá Goyet.

Goyet és Kempf egyaránt úgy vélte, hogy a médialejátszó iOS-verziója nem sértette meg a GPLv2 szabályait és szomorú, hogy az Apple a döntésével több millió embert megfoszt attól, hogy a kedvenc nyílt forráskódú szoftverét használja. Ráadásul a döntés bejelentés nélkül érkezett. A Videolan elnöke kifogásolta továbbá, hogy a Steve Jobs vezette konszern egyszerűen nem volt hajlandó reagálni a megkereséseikre és a felvetéseikre sosem kaptak választ. A vállalat nagyon ellenségesen viselkedett velük és elég nehezen érthető meg, hogy a piac nagy szereplői miért ennyire elutasító és konzervatív módon állnak egyes kérdésekhez.

Kempf szerint, ha az emberek egyszer megvásároltak egy eszközt, akkor elvárható lenne, hogy azzal azt csináljanak, amit akarnak. A VLC iOS-os verzióját eddig 7 millióan töltötték le az Apple App Storeból és az egyik legnépszerűbb médialejátszónak számít, amit az is bizonyít, hogy az elmúlt évtizedben összesen 700 milliószor töltötték le a különböző platformokra készült változatait. Csak tavaly 100 millió VLC-letöltést regisztráltak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások