The Oddbox

The Oddbox

2011. január 15. 21:10, Szombat


Kiadó: Oddworld Inhabitants
Fejlesztő: Oddworld Inhabitants
Honlap

Rendszerkövetelmények: Windows XP/Vista/Windows 7, Intel Core2, 512 MB (1 GB Vista/7 esetén), Nvidia 6600 vagy ATI X1600 256 MB, 6 GB tárhely
Hasonló játékok: Bionic Commando Rearmed, Retun of Rocket Knight
Kategória: akció/kaland/ügyességi

Az Oddworld Inhabitants decemberben kiadta a The Oddbox névre keresztelt csomagot, ami négy korábbi játékuk újrakiadását jelenti. Ami a dolog érdekességét adja, hogy az említett négy játékból kettő most érhető el először PC-n.

Annak idején az Oddworld Inhabitants játékai komoly rajongótábort gyűjtöttek maguk köré, köszönhetően egyrészt a jól tervezett játékmenetnek, másrészt pedig az Oddworld őrült (avagy őrülten jó) világának, amelyet mindenféle bizarr, ugyanakkor vicces lények népesítettek be. Az Oddworld sorozat első darabja az 1997-es Abe's Oddysee volt, ahol megismerkedhettünk az Oddworld világával. A történet középpontjában Abe volt, aki faját tekintve mudokon volt, és egy nagyvállalat alkalmazásában állt. Egy véletlen folytán viszont rájött, hogy munkaadója új húskészítménnyel akar betörni a piacra, ehhez pedig a mudokonok lennének az alapanyag. Ezzel a felfedezéssel vette kezdetét Abe a nagyvállalat ellen, illetve mudokon testvérei felszabadításáért folytatott egyszemélyes keresztes hadjárata.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Egy évvel később, 1998-ban került a boltokba a folytatás Abe's Exoddus címen, ami ugyan nem képezi szerves részét az Oddworld Inhabitants által megálmodott sorozatnak, de jó alkalmat nyújtott a csapatnak, hogy fejlesszenek a játékmeneten, illetve jobban árnyalhassák Abe, mint kulcsfigura karakterét, a mudokon populáció körében betöltött szerepét.

2001-ben érkezett meg a sorozat hivatalos második része, az Oddworld-játékok történetében elsőként teljes 3D-ben. Ez volt a Munch's Oddysee, amely abban a tekintetben is úttörőnek számított, hogy ez volt az első Xbox-exkluzív cím az Oddworldtől, míg az Abe-játékok PlayStationön és PC-n kerültek forgalomba. Ebben a játékban Munch történetét követhetjük nyomon, aki egy kihalófélben lévő faj, a gabbit egyik utolsó képviselője. A gabbitek megritkulásáért a Vykker Laboratory nevű vállalat a felelős, akik a játék elején Munch-ot is foglyul ejtik. Munch esete annyiban különbözik a korábban látottaktól, hogy őt segíti az Oddworld játékok hőse, Abe is, ami tulajdonképpen annyit tesz, hogy a két karaktert felváltva irányíthatjuk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A négyrészes eposz záró darabja, a Stranger's Wrath eredetileg 2005-ben jelent meg, a Munch's Oddysee-hez hasonlóan kizárólag Xboxra. Ez volt az az epizód, amely gyakorlatilag teljesen szakított elődei tradícióival, s itt már egy igazán erős főszereplőt látunk, akit nem csak a körülmények tettek főszereplővé. Hősünk ugyanis egy vadnyugati fejvadász Oddworld-féle megfelelője, aki a vidéket járva mindenféle gazfickókat gyűjt be vérdíjakért cserébe.

Ez volna tehát dióhéjban az Oddworld történelme, amit most már végre a PC-s társadalom is teljes egészében megismerhet, hála az Oddbox gyűjteményes kiadásnak. Tekintve, hogy az Abe-játékok már annak idején is megjelentek kedvenc platformunkon, cikkünk további részében csak a csomag második felével fogunk foglalkozni.

A Munch's Oddysee azon túl, hogy teljes 3D-ben pompázik, alapvetően nem sokban különbözik Abe kalandjaitól, legalábbis a játékmenetet illetően. Adottak hőseink, Abe és Munch, akiket az iránygombok segítségével terelgethetünk a pályákon, ahol feladatunk a túlélésen kívül, hogy a lehető legtöbb rabságban szenvedő kis teremtményt kiszabadítsuk. Ez már csak azért is fontos, mert több helyen csak az segítségükkel haladhatunk tovább. A játék során rengeteg interakciós helyzettel találkozunk, melyek egy része a különböző élőlényekkel kapcsolatos, többségük viszont a környezet élettelen tárgyaihoz köthető. Ez utóbbiak esetében az univerzális akciógomb, a space lesz hasznos, melynek funkciója kontextus-függően változik. Ennek megnyomásával szabadíthatunk ki valakit, ezzel nyithatunk ajtókat, ihatunk energiaitalokat, melyek különböző extrákkal ruháznak fel minket, de alapesetben ezzel kell ugrálnunk is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A személyközi interakciók már érdekesebbek. Itt öt, illetve hat lehetőség áll rendelkezésünkre, attól függően, hogy éppen Abe vagy Munch a pártfogoltunk. Üdvözölhetünk egy személyt, vagy az egész társaságot, ami egyben azt is eredményezi, hogy akikhez szóltunk, azok automatikusan követnek is minket, tehát erre nem kell őket külön megkérnünk, mint korábban Abe kalandjai során. Mondhatjuk nekik, hogy várjanak egy adott ponton, vagy adhatunk ki különféle, az emésztéssel kapcsolatos hangokat is, amelyek általában felvidítóan hatnak társainkra. Továbbá utasíthatjuk őket, hogy támadjanak, illetve Abe arra is kérheti társait, hogy segítsenek neki elintézni valamilyen feladatot. A fenti lehetőségek megfelelő kombinációit kell alkalmaznunk, hogy feladatainkat sikeresen teljesítsük.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások