19 százalékkal nőtt a globális PC-piac

19 százalékkal nőtt a globális PC-piac

2011. január 27. 13:46, Csütörtök
A Canalys piackutató cég adatai alapján a növekedés elsősorban a karácsonyi forgalomnak köszönhető. A folyamat nyertese kétségtelenül az Apple volt, amely immár a világ harmadik legnagyobb számítógép-gyártójának számít.

A Canalys a számítógépek közé sorolja többek között az Apple iPad és a Samsung Galaxy Tab készülékeit is. A piackutatók arra szólították fel a piac szereplőit, hogy fogadják el a realitásokat és a jövőben az értékesített tábla PC-ket, valamint a netbookokat is a számítógépek között és ne pedig külön kategóriában tüntessék fel.

A társaság közleménye szerint 2010 harmadik negyedévéhez képest 19,2 százalékkal nőtt a globális PC-piac. Ez elsősorban a karácsonyi forgalomnak köszönhető. Az Apple termékeiből a tavalyi esztendő utolsó negyedévében 241 százalékkal többet adtak el. Ennek tudható be, hogy a társaság - a Hewlett-Packard és az Acer mögött - immár a harmadik legnagyobb PC-gyártónak számít, s megelőzte a Dellt, illetve a Lenovót is. Mindez azonban a piackutatók szerint csak amiatt van így, mert az Apple profitál abból a jelenségből, hogy már a tábla PC-ket is az asztali számítógépek közé számítják.


"Az az érv, hogy egy Pad eszköz nem PC, már nem állja meg a helyét. A 7 colosnál nagyobb kijelzővel és elegendő processzorteljesítménnyel rendelkező tábla PC-k, amelyekhez egyre több alkalmazás is elérhető, már gyakorlatilag összehasonlíthatóak a netbookokkal. Mindegyik ilyen típusú termék ugyanazokért a vásárlókért verseng és gond nélkül megférhetnek egymás mellett a piacon. Ugyanúgy, mint az okostelefonoknál is, néhány felhasználónak szüksége van a kezelésükhöz egy billentyűzetre, mások viszont képesek lemondani erről" - hangsúlyozta Daryl Chiam, a Canayls elemzője.

Kérdéses, hogy a Canalys munkatársainak érvelése mennyire győzi majd meg a gyártókat és hajlandók lesznek-e a tábla PC-ket, illetve a netbookokat a jövőben az eladott számítógépek között feltüntetni. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy minden marad a régiben. A tábla PC-k sikere ugyanakkor nem csak elbizonytalaníthatja a vásárlókat, hanem egyúttal az asztali PC-k eladásait is visszavetheti.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások