Stratégiai váltásra készül a Nokia

Stratégiai váltásra készül a Nokia

2011. február 1. 09:58, Kedd
A cég ugyan még mindig az első számú okostelefon-gyártó, ám részesedése folyamatosan csökken, ezért komoly váltásra készülnek - szóba jöhet a rivális mobil operációs rendszerek támogatása is.

A várható váltásról maga Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója tett említést elemzők előtt, nem sokkal azután, hogy ismertették a legutóbbi negyedéves eredményeket - amelyek ezúttal sem voltak túlságosan biztatóak. Arról ugyan még folyik a találgatás, hogy pontosan mit is jelent majd ez a fontos lépés, ám már most kirajzolódik néhány lehetséges alternatíva.

A cégvezető többek között elmondta, hogy alaposan megváltozott az a játszma, amelyben hosszú évek óta jelen vannak. Immár nem elsősorban készülékek, hanem komplett ökoszisztémák vetélkedéséről van szó, itt pedig nem állnak olyan jól, mint korábban, amikor mindössze érdekes telefonokkal kellett előállniuk.

A mobil eszközök szorosan összekapcsolódnak, összefonódnak az asztali megoldásokkal, valamint a különböző szolgáltatásokkal, itt pedig az olyan riválisok, mint például az iOS, az Android, illetve a Windows Phone 7, sokkal jobban állnak. Különösen az Android terjeszkedése jelent nagy kihívást a gyártó számára, a szoftvert ugyanis számos vállalat veszi igénybe saját eszközeinél.

A Nokia legfontosabb feladata továbbra is az egyedi technológiák előállítása és sajátos felhasználói élmény biztosítása lesz, itt azonban a Symbian már nem olyan egyértelmű választás, mint amilyen eddig volt. Könnyen előfordulhat, hogy a cég a februárban tervezett bejelentéssel az Android, avagy a Windows Phone 7 mobil platform alkalmazását közli majd, bár erről hivatalos információ eddig nem látott napvilágot. Mindenképpen érdekes lenne azonban egy ilyen lépés, és egyúttal biztosítaná, hogy nem maradnak le vészesen a gyorsan növekvő riválisoktól a szoftveres oldalon.

A Nokia egészen pontosan február 11-én jelenti majd be a stratégiai váltást - kíváncsian várjuk, mit is takar mindez.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások