Steve Jobs bocsánatkérését várja 137 kínai munkás

Steve Jobs bocsánatkérését várja 137 kínai munkás

2011. február 27. 12:21, Vasárnap
Az Apple beszállítóinál dolgozó munkások legalább egy bocsánatkérést akarnak a cégvezetőtől kicsikarni azért, mert az érintőképernyők gyártása közben ki voltak téve az N-hexán nevű vegyi anyag káros hatásainak.

A Wintek öt N-hexán mérgezésben szenvedő munkatársa - a többi kollégája nevében is - közös levelet írt a jelenleg betegszabadságon lévő vezetőnek. A Wintek az N-hexánt az Apple termékeibe szánt érintőképernyők gyorsabb tisztítására használta, mivel a vegyi anyag gyorsabban párolog el, mint az alkohol. A vállalat vezetői tisztában voltak azzal, hogy az N-hexán súlyosan egészségkárosító hatású, ennek ellenére alkalmazták a szert. "Ez egy halálos méreg, ami láthatatlan. A hexán használata miatt - a munkások egészségének és az életének a kárára - havonta több tízmillió dollárral nőtt az Apple és a Wintek nyeresége" - olvasható a Sang Xiaolong, Jia Jingchuan, Yao Xiaoping, Zhang Fei és Hu Zhiyong által Steve Jobs részére elküldött levélben. Más dolgozók azt követelik, hogy az Apple segítsen nekik.

A botrány azután robbant ki, hogy az Apple nyilvánosságra hozta a beszállítóinál tapasztalható munkakörülményekkel kapcsolatos jelentését, amelyből kiderült: az egyik üzemben 137 dolgozó volt kitéve a rosszul szellőző termekben az N-hexán nevű vegyi anyag károsító hatásának. Az anyag hatásai miatt mindegyik ember egészségi állapota romlott. Az érintett társaságot arra utasította az Apple, hogy a vegyi anyagot soha többé ne használja és javítson a termek szellőzésén. A társaság állítása szerint megbizonyosodott arról, hogy minden érintett alkalmazottat sikeresen kezeltek és jelezte, hogy a teljes felépülésig nyomon követi a 137 foglalkoztatott sorsát és ellenőrzi az egészségügyi jelentéseiket. A kezelések után a 137 ember többsége már visszatért a Wintekhez.

Ezzel szemben a dolgozók azt állítják, hogy miután kapták némi kártérítést, kényszerítették őket a felmondásra és a Wintek még a további orvosi kezeléseik költségeit sem vállalta. "Remélem, hogy az Apple tiszteletben tartja a munkánkat és a méltóságunkat. Remélem, hogy elnézést fognak kérni tőlünk" - írta a levélben a 27 éves Jia Jingchuan, aki egy éven át készített érintőképernyőket az Apple számára. A nála diagnosztizált vesekárosodás miatt 2009 augusztusától nyolc hónapot kellett kórházban töltenie.

Az alkalmazottak saját elmondásuk alapján egyébként fáradékonyak, bágyadtak, a kezeik elzsibbadtak, s a lábaik fájnak, valamint duzzanatok keletkeztek rajtuk. Az N-hexán egy rendkívül veszélyes anyag, amely belélegzés, lenyelés vagy a bőrrel való érintkezés útján kerülhet a szervezetbe és akut vagy krónikus egészségügyi károsodáshoz vezethet, illetve súlyosabb esetben akár halált is okozhat.


A Wintek egy tajvani vállalat, a United Win Technology tulajdonában van. Üzemeiben összesen 16 000 embert foglalkoztat. A China daily napilap arról számolt be, hogy 137 károsult közül 100-an 80 000 és 140 000 jüan (8960 és 15 680 euró) közötti kártérítést kaptak, majd elbocsátották őket. Az érintettek a kártérítés elfogadásával gyakorlatilag abba is beleegyeztek, hogy a további orvosi kezeléseik költségeit maguk fedezik. 37 további dolgozó 10 000 és 30 000 jüan közötti összeget kapott.

Idén januárban az Institute of Public & Environmental Affairs (IPE) nevű kínai intézet és 36 környezetvédelmi szervezet közösen marasztalták el jelentésükben az Apple-t és számos más IT-céget, amiért azok nem figyelnek a beszállítóiknál uralkodó körülményekre. A dokumentum készítői rámutattak, hogy az amerikai társaság partnercégeinél dolgozók körében nagyon gyakoriak a mérgezések. Emellett többször előfordulnak súlyos egészségkárosítással járó esetek is, amelyek következtében az alkalmazottak maradandó sérüléseket szenvednek és gyakran szennyezetté válik az üzemek közvetlen környezete is.

A tengerentúli vállalat szemére vetették azt is, hogy a partnerei rendszeresen megsértik a náluk foglalkoztatottak jogait és emberi méltóságát. Az IPE egyik szóvivője meglehetősen élesen fogalmazott a Steve Jobs vezette társasággal kapcsolatban: az Apple-t termékei esetében kizárólag azok ára és minősége érdekli, de a társadalommal és a környezettel szemben nem vállal semmilyen felelősséget. A cég ráadásul arra kényszeríti a beszállítóit, hogy minden lehetséges területen spóroljanak, mert így akarja biztosítani magának a magas hasznot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások