A Chrome-fejlesztők példáját követik a Mozillánál

A Chrome-fejlesztők példáját követik a Mozillánál

2011. február 28. 12:42, Hétfő
A Mozilla Alapítvány megjelentette a Firefox 4 utolsó, tizenkettedik bétaváltozatát. A szakemberek azzal indokolták a sok kiadást, hogy a böngésző legújabb verziója már magába foglalja a Firefox 5, 6 és 7 alapvető elemeit is.

A Firefox 4 végleges verziója - több hetes csúszás után - várhatóan márciusban jelenik majd meg. Ezt megerősítette Tristan Nitot, a Mozilla Europe elnöke is, aki közölte: immár elérhető a Firefox 4 utolsó, tizenkettedik bétaváltozata, amelyet igyekeztek még stabilabbá tenni és amelyben megoldottak számos Flash-problémát is. "Szeretnénk mielőbb megjelentetni a Firefox 4-et, ami elsősorban a sebesség tekintetében, de a tabmenedzsment tekintetében is számos javítást fog tartalmazni. A csúszások oka az, hogy a következő verziókban megváltozik a böngésző frissítési stratégiája" - nyilatkozta a szakember.

A legfontosabb újdonság az lesz, hogy a Mozilla Alapítvány munkatársai a jövőben szeretnék követni a Chrome-fejlesztők példáját. Ennek köszönhető, hogy a szervezet az idén további három böngészőverziót is megjelentet. Még az idén érkezik a Firefox 5, 6 és 7. Ehhez azonban szükség volt némi előkészítő munkára, hiszen az átállás nem valósulhatott meg napok alatt, a frissítési és fejlesztési részleteket a háttérben hozzá kellett igazítani a jelenlegi rendszerhez, ami viszont csúszásokat okozott a Firefox 4 kiadásában.

"A célunk az, hogy a Firefox 7 még az idén megjelenjen" - jegyezte meg Nitot. Ehhez viszont elsősorban a program indulását kell gyorsabbá tenni és tovább kell optimalizálni a kiegészítő rendszereket is. Már a Firefox 4 is tartalmazni fogja azt az újítást, hogy a frissített kiegészítők telepítése, vagy éppen eltávolítása után nem lesz szükség a böngésző újraindítására. De lesznek más újdonságok is. Az új verzió lehetővé fogja tenni, hogy a gyakran látogatott oldalakat és használt szolgáltatásokat egy úgynevezett alkalmazástab keretében helyezzék el a felhasználók, így azokat nem kell bezárni és mindig elérhetők maradnak. Az újítások között van az intelligens címlista, amely egy fogalom beírásakor nem csak a webet kutatja át, hanem a könyvjelzőket és az előzményeket is.

A Firefox 4 első bétája tavaly júliusban készült el. A Mozilla szakemberei a fejlesztések során a fő hangsúlyt arra helyezték, hogy a böngészőt még gyorsabbá tegyék. Az új verzióban egyszerűbb lesz a megnyitott ablakok közötti váltás, a telepített kiegészítők önálló folyamatokként működnek és a hibáik nem rántják magukkal az egész alkalmazást. Az új böngésző hardveres gyorsítással jeleníti majd meg a HD-videókat, függetlenül attól, hogy azok HTML5-objektumok vagy WebM formátumú felvételek és a végleges verzióba bekerül egy teljes képernyős megjelenítést biztosító API is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások