Back to the Future: The Game - Episode 2 - Get Tannen!

Back to the Future: The Game - Episode 2 - Get Tannen!

2011. március 15. 00:09, Kedd


Kiadó: Telltale Games
Fejlesztő: Telltale Games
Honlap

Rendszerkövetelmények: Windows XP/Windows Vista/Windows 7, Intel Pentium 4 3,0GHz/AMD Sempron 3600+, 1 GB RAM, nVidia GeForce 6800 Series 128MB/ATI Radeon X800 GT, 2 GB szabad tárhely
Hasonló játékok: Wallace & Gromit Grand Adventures
Kategória: kalandjáték

Megérkezett a januárban elrajtolt, öt felvonásos Back to the Future: The Game második epizódja, ami ha nem is kapcsol magasabb fokozatba, valamivel mégis többet mutat, mint az első rész, az It’s About Time! A múltkori részt jellemző felemás teljesítmény már a múlté.

Marty és Doki kalandjai ott folytatódnak, ahol az első résznél a készítők elvágták a fonalat. A Get Tannen cselekménye ezúttal a filmből is jól ismert, állandó problémák forrásaként jelenlévő Tannen család körül forog majd. A kapott élmény azonban végre sokkal intenzívebb, és bár ezúttal sem látogatunk el túl sok helyszínre, a kialakult bonyodalom miatt a játék története, valamint az egyes feladványok sokkal érdekesebbek, izgalmasabbak lettek, és végre több kihívást is nyújtanak, mint az első epizódban.

A sztori tehát Marty és a Doki hazautazásakor veszi kezdetét, azonban az időutazó páros fiatalabbik tagja, az ifjú McFly hirtelen elkezd halványodni. Erről a film óta tudjuk, hogy nem jelent túl sok jót, és bizakodásra sem ad okot. A történtek okára végül az Ednától elhozott újságból fogjuk majd meglelni a választ. A magazint lapozgatva ugyanis kiderül, hogy Marty nagyapjának, Arthur McFly-nak átadták a bírósági idézést, hiszen ő vallott egy bűncselekmény kapcsán Kid Tannen ellen, amivel sikerült a börtönbe juttatnia a Tannen család rosszfiúját. Kid bűntársai azonban rossz néven vették az árulást, így Arthurt annyira megverik, hogy jelenleg is a kórházban fekszik, és az életéért küzd, ezzel veszélyeztetve kamasz hősünk jövőjét. Mindez azonban csak a kezdete a csavaros, bonyodalmakkal teli történetnek...

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A múltban tett tetteink alaposan megváltoztatták az általunk addig ismert jövőt, ahol a beavatkozásunknak köszönhetően egy olyan alternatív idősík jött létre, ahol a Tannen család a világ egyik legnagyobb bűnszövetkezetévé nőtte ki magát, és gyakorlatilag övék egész Hill Valley. Természetesen a Doki és Marty nem hagyhatják ennyiben a dolgot, így a játék során ismét vissza kell mennünk az első epizód idejéig, és rá kell jönniük, hogy mit ronthattak el.

Ahogy a mozifilmben, ezúttal is összefuthatunk majd önmagunkkal, amit lehetőség szerint el kell kerülnünk. Viszont újra találkozhatunk az első részbeli ismerősökkel, többek között Ednával, Arthurral, Kiddel, Cueballal, de felbukkannak majd vadonatúj szereplők is, akiket például a filmből sem ismerhetünk, viszont a játék története, valamint Marty és a Doki jövőjét illetően fontos szerepük lesz.

Az új szereplőkhöz és az új helyzethez vadonatúj helyszínek is járnak, így olyan helyeken tehetünk látogatást, mint Kid új illegális lebuja, de teszünk majd egy rövid kitérőt a Tannen uralta jövőben is, így szerencsére a második epizód nem korlátozódik egy idősíkra. A játékidő jelentős részét Kid újonnan nyílt lebujában töltjük majd, de egyes feladatokért a Hill Valley városának főterét is sűrűn meg fogjuk látogatni.

A Telltale szerencsére állta a szavát, és az első epizód lagymatag feladványai után a Get Tannen! kirakósai és fejtörői már sokkal felnőttesebbek - legalábbis amit a játék körítése megenged -, ráadásul valamelyest nehezebbek is lettek ezek a feladványok. Továbbjutásunk érdekében rengeteg verbális és asszociációs feladványt kell megoldanunk, de akadnak klasszikus tárgyhasználati megoldások is. A nehézségen azzal sikerült javítani, hogy a készítők nem tették teljesen egyértelművé a megoldásokat, tehát gyakorlott játékosoknak nem lesz nehéz megfejteni a feladványokat, ám az első részhez képest érezhetően nehezedtek a kihívások és fejtörők.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ha valaki mégis elakadna, nyugodtan használja a hintrendszert, ami három különböző javaslatot kínál fel nekünk, amelyek egyike biztosan a helyes megfejtést takarja. Ha ez sem segítene, akkor segítségért fordulhatunk még a Dokihoz is, aki minden esetben hasznos és érdekes információkkal lát el minket. Beszélgetni most is sokat fogunk, ami által tekintélyes mennyiségű információhoz juthatunk, tehát rengeteg lehetőségünk van, ha elakadnánk.

Az ötletes és némileg nehezebb feladatok mellett viszont a második rész sokkal rövidebb lett, mint elődje, így a Get Tannen! alig két óra tiszta játékidőt kínál, ami az első rész három-négy órás játékidejéhez képest is alapos csonkítás. A rövidke játékórák azonban hamisíthatatlan Vissza a jövőbe dózist és hangulatot kínálnak, így a teljesen új történet mellett rengeteg utalással is találkozhatnak a rajongók.

A Get Tannen! alapjaiban véve semmit sem változott az első részhez képest, így ugyanazok a bosszantó grafikus hibák és játékmenetbeli hiányosságok lépnek elő most is. Továbbra is megmaradt a korlátozott mozgási lehetőség, így még mindig egy csőben haladhatunk csak, ami igencsak zavaró. Ha ezeken felül tudunk emelkedni, akkor viszont a Back to the Future második epizódja kellemes kikapcsolódást fog nyújtani, ha pedig a rajongók közé tartozunk, akkor egyenesen kötelező beszerezni az új részt, amit hamarosan követ a Citizen Brown.

Grafika: Az első rész óta semmi sem változott, és biztosak lehetünk benne, hogy nem is fog. A karakterek és a környezet kidolgozottsága nagyon elnagyolt és elavult, és hiába van egy sajátos bája a megvalósításnak, sok minden fog szemet szúrni játék közben.

Kezelőfelület, irányítás: Klasszikus point'n'click irányítást kapott a játék. A Telltale eddig ismert címeinek kontrollja köszön ezúttal is vissza, és ha játszottunk az első résszel, meglepetés nem fog érni minket.

Játszhatóság: Némileg nehezedtek a különböző fejtörők, de még mindig kevés helyszínt látogathatunk meg, és a játékidő rövidsége is alaposan rányomja a bélyegét a játszhatóságra, ami hiába élvezetes, sajnos kevés.

Intelligencia, nehézség: : Kellemes kikapcsolódást kínál a játék, és ennek tükrében a nehézséget se mondanánk túl nehéznek.

Hangok, zene: A Vissza a jövőbe mozifilm újrahasznosított zenéi szólalnak meg a játékban. Szerencsére a szinkronszínészek egytől-egyig odatették magukat, ami óriási piros pont a játéknak, a hitelességhez és a hangulathoz ugyanis rengeteg tesz hozzá.

Összefoglalás: Mindent egybevetve a Back to the Future: The Game második epizódja minden érte kiadott fillért megér, és bár az első rész hiányosságait nem igazán sikerült orvosolni, egy fokkal azért már jobban sikerült a Get Tannen!

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások